Cel voor zeventiger voor aanranden asielzoeker na aanbieden lift

Vrouwe justitia
Vrouwe justitia © RTV Noord
Een 79-jarige man uit het Duitse Haren is voor het aanranden van een asielzoeker veroordeeld tot twaalf weken cel, waarvan de helft voorwaardelijk. Tegen de man was een celstraf van een half jaar geëist (waarvan de helft voorwaardelijk).
De man pikte begin maart 2019 bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel een Nigeriaanse man op. Die stond bij de bus te wachten. De automobilist bood de man aan om hem naar het station in Emmen te brengen. Daar had de asielzoeker wel oren naar. Hij stapte in. In Emmen parkeerde de Duitser zijn auto in een bos en deed de deuren op slot.

Dwang

De rechter vond hiermee bewezen dat de bijrijder gedwongen werd tot het ondergaan van seksuele handelingen. De lifter sputterde nog tegen, maar deed uit angst wat van hem werd gevraagd. Daarna maakte hij een foto van het kenteken van de auto en stapte hij naar het politiebureau. Zijn verhaal was geloofwaardig, vindt de rechter.

Doelbewust op zoek

De Duitser ontkende, toen hij werd aangehouden. Ondanks het spermaspoor op de hand van het slachtoffer, dat van hem afkomstig bleek te zijn. De man is volgens de rechter doelbewust op zoek gegaan naar een kwetsbaar en afhankelijk slachtoffer. De leeftijd van de Duitser was voor de rechter geen beletsel om een celstraf op te leggen.