Gasunie wil capaciteit lng-terminal in Eemshaven nog dit jaar verhogen

De LNG-terminal in de Eemshaven
De LNG-terminal in de Eemshaven © ProNews
Gasunie hoopt nog dit jaar de capaciteit van de lng-terminal in de Eemshaven op te kunnen schroeven. De netwerkbeheerder wil dat nu blijkt dat een nieuwe drijvende lng-terminal in Terneuzen niet haalbaar is.
Volgens Gasunie zijn de kosten te hoog en zijn er technische belemmeringen. De terminal in de Zeeuwse havenstad had goed moeten zijn voor vier miljard kubieke meter aardgas.

Met huidige installaties verhogen

Gasunie wil deze tegenvaller opvangen door de capaciteit van de EemsEnergyTerminal te verhogen. Dit jaar moet de installatie niet acht, maar negen miljard kubieke meter aan kunnen. Volgend jaar hoopt Gasunie uit te kunnen breiden naar tien miljard kuub.
'Er komt geen boot bij. We willen dit met de bestaande installaties bereiken', zegt woordvoerder Marie-Lou Gregoire. 'Uit onderzoek is gebleken dat dit kan. We gaan zo snel mogelijk de vergunningen aanvragen om nog voor de volgende winter te kunnen uitbreiden.'
Daarnaast wil de Gasunie de lng-terminal op de Maasvlakte bij Rotterdam uitbreiden. Daar moet een tank bij komen, goed voor nog eens vier miljard kubieke meter aardgas.

Gasprijs drukken

Door de oorlog in Oekraïne is de import van Russisch gas stilgevallen. De lng-installaties zijn nodig om vloeibaar gemaakt aardgas uit andere landen om te kunnen zetten in gas dat we in Nederland kunnen gebruiken. Gasunie is al langer bezig om de capaciteit te verhogen om de gasprijs te drukken.