Waterschap Noorderzijlvest trekt 190 miljoen euro uit voor zeedijk en Zoutkamp

De zeedijk tussen Lauwersoog en het Vierhuizergat
De zeedijk tussen Lauwersoog en het Vierhuizergat © Jan Been/RTV Noord
Noorderzijlvest staat aan de vooravond van de grootste investering die het waterschap ooit heeft gedaan. Het gaat om een bedrag van in totaal 190 miljoen euro. Woensdag neemt het algemeen bestuur van Noorderzijlvest een besluit over de investering.
136 miljoen euro is nodig voor de versterking van de negen kilometer lange zeedijk tussen Lauwersoog en het Vierhuizergat. Het grootste deel van dit bedrag wordt betaald uit het zogeheten Hoogwaterbeschermingsprogramma. De werkzaamheden aan de dijk bestaan uit twee delen: de aanpak van twee kilometer dijk in de haven van Lauwersoog en de versterking van zeven kilometer dijk langs de Waddenzee tussen Lauwersoog en het Vierhuizergat. De werkzaamheden beginnen dit voorjaar en moeten in 2026 klaar zijn.
Eisse Luitjens, lid van het dagelijks bestuur van Noorderzijlvest: ‘We bouwen de dijk volgens normen die goed zijn om ons veilig te laten zijn tussen 2075 en 2100. Er is geanticipeerd op een aantal klimaatveranderingscijfers die we kennen. We bouwen de dijk emissie loos en doen een aantal zaken die de biodiversiteit versterken, zoals een zachtere overgang van dijk naar de waddengebieden en wat broedmogelijkheden maken voor krabben en palingen.'

Zoutkamp gaat op de schop

Het tweede deel van de investering betreft een bedrag van 54 miljoen euro dat wordt uitgegeven in Zoutkamp. Dit geld wordt onder meer besteed aan de bouw van een complex waarin een nieuw gemaal en de historische Hunsingosluis worden samengevoegd.
De Hunsingosluis in Zoutkamp
De Hunsingosluis in Zoutkamp © Jan Been/RTV Noord
Het project in het voormalige vissersdorp wordt door Noorderzijlvest ‘Nieuwe Waterwerken Zoutkamp’ genoemd. Onderdeel daarvan is ook de versterking van de zogeheten regionale dijk in het dorp. De werkzaamheden zijn erop gericht om de capaciteit van de bemaling in het noordwestelijke beheergebied van het waterschap te vergroten om wateroverlast te voorkomen.
'Het heeft alles te maken met de klimaatveranderingen, waardoor je meer piekbuien krijgt. Dan moet je op bepaalde momenten heel veel water tegelijkertijd afvoeren. Dit gemaal is de laatste om het water uit het gasveld naar het Lauwersmeer te helpen. Dat gebied help je door de bemalingscapaciteit uit te breiden.'

Met provincie en gemeente

In Zoutkamp trekt Noorderzijlvest samen op met de provincie en de gemeente Het Hogeland. Doel is het verbeteren van de leefbaarheid en de verkeersveiligheid en economische versterking van het dorp.
De werkzaamheden in Zoutkamp beginnen dit voorjaar en moeten halverwege 2025 zijn afgerond.