Bouwplannen voor fabriek voor waterstof uit sloop- en snoeihout

HyCarb aan de slag in Delfzijl. Vlnr Henri Kats (Groningen Seaports) Erwin Eijmans (HyCarb) en Sytze Hellinga van de NOM
HyCarb aan de slag in Delfzijl. Vlnr Henri Kats (Groningen Seaports) Erwin Eijmans (HyCarb) en Sytze Hellinga van de NOM © NOM
Het bedrijf Torrgas in Amsterdam heeft vergevorderde plannen voor de bouw van een fabriek in Delfzijl waar groene waterstof wordt gemaakt van afvalhout en bermgras. Torrgas denkt tussen de tachtig en honderd miljoen euro in de nieuwe fabriek te investeren.
Symbolisch is de schop de grond al ingegaan op een stuk grond dat door Groningen Seaports aan Torrgas is aangeboden. Voordat de fabriek er staat moeten er echter nog heel wat drempels genomen worden, zegt Sytze Hellinga van de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij Noord-Nederland, NOM. De NOM financiert deels de voorfase van de plannen.
Het project HyCarb, zoals de bouw van de fabriek door Torrgas is gedoopt, gaat nu de fase van aanvraag van vergunningen in, het ontwerp van de fabriek wordt gemaakt en initiatiefnemer en Torrgas-directeur Erwin Eijmans gaat op zoek naar management voor de waterstoffabriek.
Torrgas hoopt binnen enkele jaren de productielocatie in Delfzijl te hebben gerealiseerd. Wanneer de plannen allemaal doorgaan, kan HyCarb 25 banen opleveren, afhankelijk van de omvang van de fabriek.

Groene waterstof en biokool

Torrgas wil in Delfzijl waterstof maken uit zogeheten syngas. Dat wordt gemaakt met een proces dat torrefactie heet, een soort roosteren. Daarbij wordt een grondstof, in dit geval afvalhout, verhit zonder het te verbranden. Het syngas dat dit oplevert, bestaat uit waterstof en koolmonoxide. Met stoom wordt het gas verder omgezet naar nog meer groene waterstof.
Een impressie van de HyCarb fabriek van Torrgas
Een impressie van de HyCarb fabriek van Torrgas © NOM
Behalve syngas levert torrefactie ook zogeheten biokool op, een houtskoolachtige stof die gebruikt kan worden als brandstof of bodemverbeteraar.

Op grotere schaal

Op kleinere schaal is de werking van deze techniek in demonstratiefabrieken aangetoond. Onder meer in een installatie in het waterstofinnovatiecentrum van DNV GL op Zernike Campus in Groningen. ‘Nu willen we toe naar productie op grotere schaal’, aldus Hellinga van de NOM.
Dergelijke fabrieken voor de productie van groene waterstof zijn volgens de NOM een welkome aanvulling op de plannen die er al zijn voor electrolysers, waarmee waterstof wordt gemaakt uit stroom en water. ‘Electrolysers zijn schaars’, legt Hellinga uit. ‘Het is daarom handig om meerdere routes te kiezen voor de vergroening die we willen.’

Rustig en hard door

Initiatiefnemer Torrgas is met een aantal vergelijkbare projecten in Nederland bezig, waaronder eentje op het industriepark Chemelot bij Geleen. Daar zijn de plannen al wat verder gevorderd dan in Delfzijl.
Directeur Erwin Eijmans van HyCarb wil de plannen niet toelichten: ‘Laten we nou eerst maar wat gaan doen, voorlopig is er nog niks waargemaakt en wij gaan rustig en hard door.’