Musa Çatal verhuisde na aardbeving en ziet nu zijn moederland in puin: 'Bevingen horen bij mijn leven'

Çatal op de bank in zijn huis in Veendam
Çatal op de bank in zijn huis in Veendam © Remco in 't Hof/RTV Noord
Eerst waren er de aardbevingen in Groningen, veroorzaakt door de gaswinning. Dat leidde ertoe dat het ouderlijk huis van de Turkse Musa Çatal (30) in Appingedam gesloopt werd. Hij verhuisde naar de stad Groningen, maar ook dáár kreeg zijn woning te veel trillingen te verduren waardoor hij een nieuw onderkomen zocht en vond in Veendam. Na de ramp in zijn moederland weet hij: 'Aardbevingen horen bij mijn leven, of ze nu in Groningen plaatsvinden of Turkije.'
Çatal volgt continu het laatste aardbevingsnieuws uit Oost-Turkije. Hij heeft er familie en vrienden wonen. Dagelijks ontvangt hij foto's en filmpjes uit het rampgebied. Het slokt Çatal zó op, dat zijn werkgever - het UMCG - toestemming aan hem heeft verleend om voorlopig thuis te werken.
Ondertussen biedt hij hulp aan de Turkse gemeenschap in Veendam, die op haar beurt een bijdrage probeert te leveren aan de slachtoffers in het bevingsgebied. 'We hebben al veel goederen bijeen gebracht, die hulp is nu wel op gang gekomen, maar nu is er behoefte aan geld', weet Çatal.
Musa Çatal vertelt over zijn ervaringen met aardbevingen:
Musa Çatal verhuisde na aardbeving en ziet nu zijn moederland in puin: 'Bevingen horen bij mijn leven'

Puinhoop

De ouders van Çatal verblijven momenteel bij hem en zijn gezin in Veendam. 'Ik heb gelukkig geen directe familieleden verloren, maar zie wel wat een ongelofelijke puinhoop het daar is.' Hij laat een filmpje zien van het dorp waar zijn ouders geboren zijn, compleet verwoest. 'Ik kom daar elke zomervakantie wel een paar weken. Het het is 't land van mijn ouders en grootouders', rouwt hij.

Slapeloze nachten

De voltallige familie ligt wakker van de enorme ramp die zich in Turkije voltrekt. Çatal voelt zich machteloos. 'In het begin kwam de gedachte: ik koop een ticket en ga direct die kant op. Toch raadden vrienden in het gebied mij dat af, want ik zou volgens hen zwaar getraumatiseerd terugkeren. En ik heb hier mijn baan als ICT'er in het ziekenhuis en mijn eigen gezin waar ik voor moet zorgen', verklaart hij zijn twijfel.

Goede doel

Samen met de Turkse gemeenschap worden goederen en geld ingezameld. 'Alle opbrengsten gaan naar het goede doel. Rechtstreeks naar de mensen die het het hardste nodig hebben', aldus Çatal.