Doe de RTV Noord-stemhulp voor de provinciale verkiezingen

Stembureau buurthuis Stadspark in Stad
Stembureau buurthuis Stadspark in Stad © Marco Grimmon/RTV Noord
Wil je in de toekomst nog vliegen vanaf Groningen Airport Eelde? Hoe moet het verder in het gasdossier? En heeft Groningen ruimte voor meer windmolens en zonneparken?
Het zijn allemaal thema’s die aan bod komen tijdens de verkiezingen voor Provinciale Staten op woensdag 15 maart. De keuze is reuze: er zijn 43 Statenzetels te verdelen en negentien partijen proberen een of meerdere zetels te bemachtigen in Provinciale Staten.
Om je te helpen met die keuze werkt RTV Noord samen met Kieskompas om jou te laten ontdekken welke partij het best bij jouw denkbeelden past. Via dertig stellingen over actuele thema's uit onze provincie kun je toetsen welke partij dit is. Je vindt de stemhulp hieronder.
Laadt het Kieskompas niet? Klik dan op deze link.

Lijsttrekkers in de debat

Ben je er dan nog niet uit? Alle lijsttrekkers komen in de laatste weken voorafgaand aan de verkiezingen langs op Radio Noord en vertellen in Oetse op Noord wat hun plannen met Groningen zijn. Ook organiseert RTV Noord in samenwerking met Forum Groningen, Dagblad van het Noorden en OOG TV een lijsttrekkersdebat. Dit debat begint maandag 13 maart om 20.00 uur en wordt live uitgezonden op TV Noord.

'Groningen is Nederland in het klein'

Meer dan 25.000 Groningers vulden het Kieskompas al in. De provincie Groningen is Nederland in het klein. Dat beeld rijst volgens hoogleraar Caspar van den Berg op uit de resultaten van de stemhulp van Kieskompas. Alleen over windmolens denkt de provincie duidelijk anders dan de rest van Nederland.
'Dat is opvallend, omdat het stemgedrag van Groningen de afgelopen decennia steeds verder van de rest van Nederland af is komen te liggen.' Groningers denken volgens Van den Berg inhoudelijk niet echt anders dan de rest van Nederland, maar er zijn wel meer proteststemmers in onze provincie. 'Dat heeft te maken met het algemene gevoel van Groningers dat de middenpartijen niet meer goed opkomen voor de provincie.'