Stichting wilde ruim 1,2 miljoen euro voor overname De Hardenberg

De Hardenberg zat woensdagavond stampvol
De Hardenberg zat woensdagavond stampvol © Marco Grimmon/RTV Noord
De stichting die sportcomplex de Hardenberg in Finsterwolde wilde overnemen, vroeg naar eigen zeggen om een bijdrage van in totaal ruim 1,2 miljoen euro, verspreid over de komende tien jaar.
Dat was de reden voor de gemeente om het plan af te schieten, bleek woensdag tijdens een informatieavond in De Hardenberg. De gemeente wilde het complex alleen overdragen aan de stichting, als zij daarvoor geen kosten hoefde te maken.

Geklapte onderhandelingen

De gemeente Oldambt wil sportcomplex De Hardenberg, waaronder een zwembad, sporthal en sportcafé, van de hand doen, om op die manier jaarlijks 500.000 euro te besparen. Inwoners van Finsterwolde en omstreken wilden dat voorkomen door het complex over te nemen.
De stichting vindt dat de gemeente hoe dan ook de portemonnee moet trekken. Jan Kolthof van de stichting: ‘Dat is in onze ogen geen kostenpost, dat zijn gewoon kosten om de leefbaarheid in stand te houden. Dat is een inspanningsverplichting.’
Dit is brutaliteit ten top
Marcel Werkman - Stichting MFC De Hardenberg
De stichting en de gemeente slaan de handen niet meer ineen, zoveel lijkt zeker. De gemeente heeft De Hardenberg opnieuw in de verkoop gezet, maar deze keer zonder de expliciete voorwaarden van behoud van de sportfuncties. De kans dat er in de toekomst nog gezwommen of gesport wordt, lijkt daarmee nihil.

Tranen over de wangen

Die klap komt mokerhard binnen, blijkt woensdagavond tijdens een bijeenkomst in De Hardenberg. Helemaal nadat bekend werd dat het college van burgemeester en wethouders de stichting heeft gevraagd om mee te denken over een nieuw te bouwen sportcomplex, inclusief een zwembad, langs de A7. Dat ervaart de stichting als een mes in de rug. Marcel Werkman: ‘Dat is brutaliteit ten top’.
Zwembad De Hardenberg in Finsterwolde
Zwembad De Hardenberg in Finsterwolde © Marco Grimmon/RTV Noord
Daarna kwamen de emoties los. Dat begon met André Hateboer, voorzitter van de stichting. Hateboer zit in Spanje en sprak via een videoverbinding de volgens de stichting vierhonderd mensen in de zaal toe. Allemaal boos, ontevreden, teleurgesteld of een combinatie daarvan.
Wij mogen het maar slikken en moeten doen wat ons opgelegd wordt
Karin Siemens - Stichting MFC De Hardenberg
Hateboer zat met tranen in de ogen, bij Werkman rolden ze over de wangen en één van de leden van het actiecomité werd het allemaal teveel. Karin Siemens veegde de tranen uit haar ogen, pakte de microfoon en stond op: ‘Wij mogen het maar slikken en moeten doen wat ons opgelegd wordt. Ik vind het verschrikkelijk! Onze helden zitten niet op pluche stoelen in het gemeentehuis, onze helden staan hier!’ Luid applaus volgde.

Komende maandag

Het is de vraag wat er komende maandag gaat gebeuren. Dan is een extra politieke vergadering ingelast, puur en alleen over de situatie rondom de Hardenberg. Kwade inwoners roepen anderen op om massaal die kant op te gaan en zelfs om vlaggen halfstok te hangen.
Een van de aanwezigen in de zaal: ‘De gemeente is er voor ons, niet andersom. Dit is gewoon echt een klotenstreek!’