Lozing afvalwater Friesland Campina Bedum op Waddenzee gaat door, maar zorgen blijven

De melkfabriek in Bedum
De melkfabriek in Bedum © Marco Grimmon/RTV Noord
Het voorstel van waterschapspartij Betaalbaar Water om de lozing van afvalwater van de kaasfabriek van Friesland Campina in Bedum op de Waddenzee zo snel mogelijk te stoppen, heeft het woensdag niet gehaald in de bestuursvergadering van Waterschap Noorderzijlvest.
De twee moties die de partij indiende kregen alleen steun van de drie leden van Betaalbaar Water zelf. De overige negentien aanwezige bestuursleden stemden tegen.

Kwetsbaar gebied

Aanleiding voor het voorstel was een uitzending van het KRO-NCRV-onderzoeksprogramma Pointer. Journalisten legden bloot dat afvalwater van de kaasfabriek geloosd wordt op het wad op zo’n kilometer afstand van de dijk ten noorden van Den Andel.
Het programma vroeg zich af of deze lozing via de zogeheten HoWa-leiding (Hoogkerk-Waddenzee) illegaal is vanwege onduidelijkheid over de vergunning. Ook werden vragen gesteld over de bestuurlijke wirwar van de vier betrokken overheden en wie verantwoordelijk is voor de vergunningverlening.

Zorgen om lozing

Tijdens de vergadering werd ingesproken door de Waddenvereniging en Het Groninger Landschap. Beide organisaties spraken van een onwenselijke situatie die wat hen betreft zo snel mogelijk moet stoppen. Beide organisaties wezen op de kwetsbaarheid en de beschermde status van het Waddengebied.
Verschillende fracties in het algemeen bestuur deelden die zorgen, maar zagen niet de noodzaak om de lozing zo snel mogelijk te stoppen. Wel riepen de verschillende partijen het dagelijks bestuur van het waterschap op om met de gezamenlijke overheden en Friesland Campina om tafel te gaan om te zoeken naar een betere oplossing, waarbij de nieuwste technieken op het gebied van waterzuivering toegepast kunnen worden.

Om tafel

Dagelijks bestuurslid en portefeuillehouder Herman Beerda vertelde tijdens de vergadering dat de uitnodigingen voor een dergelijke bijeenkomst inmiddels zijn verstuurd.
Beerda: ‘Ik heb naar aanleiding van de uitzending van Pointer ook al gesproken met de leiding van Friesland Campina en merk daar bereidheid om mee te denken aan een betere oplossing om van het afvalwater af te komen. Hoe dat vorm gaat krijgen weet ik nog niet. Ik heb in ieder geval onze expertise op het gebied van waterzuivering aangeboden om te helpen zoeken naar de beste methode.’