Provinciale Staten verdeeld over ingrijpen in Medenertilsterpolder

De Medenertilsterpolder
De Medenertilsterpolder © Cor Krijger/Groningen in Beeld
De partijen in Provinciale Staten liggen ver uit elkaar over het besluit dat de Medenertilsterpolder geen natuurgebied wordt.
De beslissing van gedeputeerde Johan Hamster (ChristenUnie) heeft het nodige stof doen opwaaien. Daar waar stichting Groninger Landschap de keuze van de provincie betreurt, zijn boeren bij monde van Jan Kuipers tevreden met de pauzeknop.

Groninger Landschap wil trouwe pachters

Tijdens de vergadering blijkt dat boeren en Groninger Landschap inderdaad niet op één lijn zitten. Oppositiepartijen Partij voor het Noorden en Groninger Belang willen weten waarom Groninger Landschap de pachtcontracten met een tweetal boeren heeft opgezegd. Volgens de partijen ligt de kritische houding van de boeren ten grondslag aan het verbreken van de contracten.
Directeur Marco Glastra legt aan de Staten uit dat het Groninger Landschap in de toekomst graag met pachters werkt die achter het beleid van de stichting staan in de Medenertilsterpolder.
De stichting wil onder meer de ruimte hebben om het waterpeil te kunnen verhogen, om het gebied aantrekkelijker te maken voor weidevogels. Groninger Landschap zou in eerste instantie haar grond in de polder kunnen uitbreiden om het om te vormen tot natuurgebied, maar de provincie heeft dat plan stilgezet. Toch wil de stichting op haar grond ruimte houden om het peil te verhogen.

'Groninger Landschap en provincie zijn te close'

De boeren zijn blij dat er geen nieuw natuurgebied bij komt, al hekelen ze de verwevenheid tussen de provincie en stichting Groninger Landschap.
‘De verhoudingen tussen de provincie en Groninger Landschap zijn te close en dat is ongezond’, zegt boer Jan Kuipers namens een groep boeren in het gebied. ‘Het plan werd ingestoken door de provincie en één van de grondeigenaren is Groninger Landschap. Onze vraag aan de Staten is: wees kritisch op deze rol. Het Groninger Landschap moet geen uitvoeringsorgaan zijn van de provincie. Ik zou het graag wat transparanter willen.’

Proef kan na drie jaar verlengd worden

De Partij voor het Noorden vindt dat Groninger Landschap wel wat schappelijker had kunnen opstellen richting de boeren. Coalitiepartijen GroenLinks en D66 vinden juist dat de provincie het omturnen van landbouwgrond tot natuurgebied niet had hoeven stopzetten, om zo bedreigde weidevogels als de grutto beter te beschermen.
De provincie heeft nu gekozen voor een poldermodel: zowel Groninger Landschap als de boeren mogen op hun grond laten zien welke methode het beste werkt om de weidevogelpopulatie te laten toenemen. Gedeputeerde Fleur Gräper, die de zieke Hamster vervangt, zegt toe dat dit poldermodel de komende drie jaar standhoudt en dat daarna de resultaten tegen elkaar worden afgewogen. Mocht er dan geen helderheid zijn, kan deze proefperiode worden verlengd.