Boer maait gras in februari: ‘Dit heb ik nog nooit meegemaakt’

Boer Gert Jan Poelman harkt zijn net gemaaide gras bij elkaar
Boer Gert Jan Poelman harkt zijn net gemaaide gras bij elkaar © Steven Radersma
Normaal gesproken zouden de maaiers en hakselaars nog een paar maanden in de boerenschuren staan. Maar tot verbazing van de boeren kan er al twee maanden eerder dan normaal gras worden gemaaid.
‘Dit heb ik echt nog nooit eerder meegemaakt’, zegt Gert Jan Poelman, terwijl hij over zijn akker op de grens van Stadskanaal en Nieuw-Buinen uitkijkt. ‘Zo vroeg in het jaar grasmaaien, dat is echt uniek.’
Normaal gesproken wordt de ‘eerste snede’ gras pas eind april van het land gehaald. Het is een ongebruikelijk gezicht dat Poelman, en ook enkele van zijn collega’s, nu al op het land rijden om te maaien en te hakselen.
Poelman duikt al vroeg dit jaar in de trekkercabine om het gras te maaien:
Boer maait gras in februari: ‘Dit heb ik nog nooit meegemaakt’

Milde temperaturen spelen rol

Het buitenkansje heeft de melkveehouder te danken aan het zachte weer van de laatste tijd. ‘Het zonnetje staat er op en het waait een beetje’, vat Poelman samen. ‘Er staat geen water op het land, je kunt er op rijden en het gras is droog genoeg. Het is nu veel mooier dan afgelopen herfst, toen we niet meer konden maaien.’
Ik denk niet dat we dit snel weer zullen meemaken
Gert Jan Poelman melkveehouder
Poelman en zijn broer melken samen 250 koeien. De onverwachte extra snede gras vormt een welkome aanvulling op de voorraad voer die de koeien dagelijks opeten. ‘Het gras gaat straks door de hakselaar en dan de kuil in. Over een week of zes kunnen we het dan aan de koeien voeren’, zegt Poelman.

'Uniek'

De onverwacht vroege maaibeurt is niet alleen goed voor het aanvullen van de voorraad, het kortwieken is ook nodig zodat de mest die straks op het land komt goed kan worden opgenomen. Als het gras te lang is lukt dat minder goed.
‘Ik denk niet dat we dit snel weer zullen meemaken’, besluit Poelman. ‘Dit is echt uniek.’