Strijd, veel doelpunten en dwarsverbanden: FC Groningen - FC Emmen verloopt zelden saai

Martin Drent in het shirt van FC Groningen
Martin Drent in het shirt van FC Groningen © Jos Schuurman
FC Groningen ontvangt FC Emmen zaterdagavond pas voor de negende keer in een officiële wedstrijd. De voorgaande acht duels leverden 25 doelpunten op en slechts één gelijkspel. We blikken terug op vijf memorabele edities: van de monsterbekerzege in het Oosterparkstadion tot de laatste thuisoverwinning van FC Groningen in 2019.

11-8-1998: FC Groningen - FC Emmen: 7-0

Aan het begin van het seizoen 1998/1999 treffen beide clubs elkaar voor de tweede keer in de historie in Groningen. Het gaat om een bekerwedstrijd, later dat seizoen gevolgd door een derde ontmoeting: FC Groningen en FC Emmen komen op dat moment namelijk beide uit in de eerste divisie.
De beker heeft op dat moment een andere opzet dan tegenwoordig. In een groep met Appingedam en Urk proberen beide clubs zich te plaatsen voor de volgende ronde. In de voorbeschouwing vertelt FC Groningen-trainer Jan van Dijk dat de spelers vol aan de bak moeten. 'Je wilt sowieso in eigen huis graag iets moois neerzetten, maar zeker nu.'
FC Groningen kan een resultaat goed gebruiken om de seizoenkaartverkoop een boost te geven. 'Als het meezit zitten we binnenkort op 2500 seizoenkaarten. Ik denk dat we uiteindelijk ruim 4000 zullen afsluiten. En dat is voor eerste divisiebegrippen toch nog veel', zegt Hans Nijland een dag voor het bekerduel.
Slechts de helft van die beoogde 4000 toeschouwers in het Oosterparkstadion zijn op dinsdag 11 augustus getuige van een monsterzege van de FC: 7-0. Doelpuntenmakers zijn Magno Mocelin (3), Harris Huizingh (2), Hugo en Sander van Gessel. In het wedstrijdverslag in Nieuwsblad van het Noorden een dag later valt te lezen dat de FC bij vlagen fantastisch voetbal speelt: fris, aanvallend en gedreven. Sterk in duels, een snelle balcirculatie, één keer raken, prachtige passes en uitstekende doelpunten.
Wedstrijdverslag in Nieuwsblad van het Noorden
Wedstrijdverslag in Nieuwsblad van het Noorden © Dekrantvantoen.nl
FC Emmen-trainer Azing Griever, tegenwoordig analyticus voor RTV Noord, vraagt na afloop aan SBS6-commentator Leo Oldenburger een kopie van de videoband van de wedstrijd. SBS6 staat een kopie af en de band wordt per koerier naar Emmen gebracht. Griever en zijn technische staf hebben nogal wat te analyseren met de selectie.

9-11-1998: FC Groningen - FC Emmen: 0-3

Dat analyseren pakt goed uit in de volgende ontmoeting tussen beide clubs, drie maanden na de 7-0. Ook al maakt Griever deze wedstrijd niet mee als trainer: hij is anderhalve week voor de wedstrijd ontslagen en zijn opvolger is Jan de Jonge. Op maandagavond 9 november 1998 treffen FC Groningen en FC Emmen elkaar in de elfde speelronde van de eerste divisie. Voor ruim 8000 toeschouwers in het Oosterpark lijdt de FC een zeldzame thuisnederlaag: 0-3. De krant omschrijft de overwinning als een geslaagde wraakexpeditie voor de Drenten.
Wedstrijdverslag in Nieuwsblad van het Noorden
Wedstrijdverslag in Nieuwsblad van het Noorden © Dekrantvantoen.nl
Een van de uitblinkers is Martin Drent. Hij zorgt bij het openingsdoelpunt van Erik van Veldhuizen voor een prachtige assist met zijn hak. Roy Stroeve en Michel van Oostrum zijn de overige doelpuntenmakers. 'We gingen er al vanuit dat we hier zouden winnen', laat Drent na afloop weten. 'We hadden iets goed te maken, want we hebben hier in de beker op de kloten gekregen. FC Groningen steekt de laatste weken niet in grootste vorm. Dit was het moment om toe te slaan en het lukte.'
FC Groningen zit in zak en as, want na een flitsende competitiestart grijpt de ploeg van Van Dijk drie dagen later naast de eerste periode na een nederlaag in Zwolle. In de nacompetitie lukt het de FC niet om na één seizoen terug te keren naar de eredivisie.

24-5-2000: FC Groningen - FC Emmen: 5-0

Een seizoen later lukt het FC Groningen wel en uitgerekend FC Emmen is het kind van de rekening. In de nacompetitie strijden beide clubs voor promotie. Op donderdag 25 mei nemen de ruim 12.000 toeschouwers alvast een voorschot op het naderende promotiefeest van FC Groningen na de 5-0 overwinning. Hans Visser (2), Gregoor van Dijk, Martin Drent en Melchior Schoenmakers zorgen voor de doelpunten.
Wedstrijdverslag in Nieuwsblad van het Noorden
Wedstrijdverslag in Nieuwsblad van het Noorden © Dekrantvantoen.nl
FC Emmen-spits Michel van Oostrum is witheet na afloop. Hij vindt dat Emmen het eerste halfuur voortreffelijk speelde. Op de vraag of de 1-0 een mentale tik is reageert hij giftig. 'Nee, vond ik niet. Die verhalen krijg je natuurlijk wel. 5-0, ze krijgen dan weer volop praatjes, hier. Ik word daar af en toe wel een beetje moe van. Ze doen af en toe zo irritant. Ik gun FC Groningen promotie, daar niet van, maar niet bij ons. Dan moeten ze het maar een weekje uitstellen. FC Groningen mag best gaan feesten, als het maar niet bij ons is.'
Helaas voor FC Emmen en Van Oostrum in het bijzonder: door een doelpunt van Magnus Johansson promoveert FC Groningen vier dagen later en barst het feest los aan de Meerdijk en later op de Grote Markt.

16-12-2018: FC Groningen - FC Emmen: 1-2

Na de nacompetitieontmoeting in 2000 duurt het maar liefst achttien jaar voordat beide clubs elkaar weer treffen in competitieverband. FC Emmen is in 2018 voor het eerst in de historie gepromoveerd naar de eredivisie en de club komt op 16 december van dat jaar naar de Euroborg. Sinds de Emmenaren uitkomen in de eredivisie heeft de selectie (zowel spelers als technische staf) doorgaans een hoog FC Groningen-gehalte. En één daarvan, de Deen Nicklas Pedersen, speelt een absolute hoofdrol op die bewuste decembermiddag.
Lang lijkt de wedstrijd doelpuntloos te eindigen. Totdat Mimoun Mahi de thuisclub drie minuten voor tijd op voorsprong kopt. FC Groningen stevent op een zuinige overwinning af, totdat invaller Pedersen van zich laat horen. Vanaf de aftrap zorgt hij voor 1-1 en in de 93ste minuut kopt hij ook nog de 1-2 binnen. 'Dit was een mooie dag', vertelt Pedersen na afloop. 'Ik had het me zo ongeveer voorgesteld toen ik op de bank zat. Ik ben blij dat ik iets terug kan geven aan de ploeg, aan de fans. Natuurlijk is het speciaal dat ik hier twee keer scoor, omdat ik hier drie jaar gespeeld heb, maar in een andere wedstrijd was ik ook blij geweest met twee treffers.'
Nicklas Pedersen viert de 2-1 overwinning in 2018 voor het uitvak
Nicklas Pedersen viert de 2-1 overwinning in 2018 voor het uitvak © ANP
FC Emmen-trainer Dick Lukkien, die zes jaar werkzaam was als assistent bij FC Groningen, beschrijft de overwinning van zijn ploeg als een droomscenario. 'Helemaal omdat invaller Nicklas Pedersen ook onze treffers maakt. Dan komt er een euforisch gevoel over je heen.'

22-12-2019: FC Groningen - FC Emmen: 2-0

Een seizoen later haalt FC Groningen revanche op de nederlaag van een jaar eerder. Grote man aan de kant van de thuisploeg is spits Kaj Sierhuis, die in de tweede helft voor beide treffers zorgt. Na afloop heerst vooral opluchting bij de FC, want de club gaat met een goed gevoel richting de kerst.
Kaj Sierhuis schreeuwt het uit na de 2-0
Kaj Sierhuis schreeuwt het uit na de 2-0 © Orange Pictures
'We hebben Emmen onze wil opgelegd, en daardoor gaan we met een goed gevoel richting de winterstop. Ook wat mezelf betreft, hoor. Vijf goals achter je naam staat natuurlijk even wat beter dan drie', zegt Sierhuis na afloop.
De laatste ontmoeting in Euroborg was op 13 maart 2021. Dat duel eindigde onbeslist na doelpunten van Glenn Bijl (0-1) en Alessio Da Cruz (1-1). De grote vraag is of beide clubs volgend seizoen weer tegenover elkaar staan en zo ja, in welke competitie: de eredivisie of eerste divisie?
Deze 26 spelers met een FC Groningen-verleden hebben sinds de eerste promotie in 2018 van FC Emmen in Drenthe gespeeld, vetgedrukte namen staan op dit moment onder contract bij Emmen: Peter van der Vlag, Nick Bakker, Keziah Veendorp, Hilal Ben Moussa, Glenn Bijl, Henk Bos, Robbert de Vos, Jafar Arias, Michael de Leeuw, Anco Jansen, Kasper Oldenburger, Stefan van der Lei, Lorenzo Burnet, Desevio Payne, Henk Bos, Tom Hiariej, Simon Tibbling, Paul Gladon, Joël van Kaam, Jeroen Veldmate, Kian Slor, Mike te Wierik, Ahmed El Messaoudi, Maikel Kieftenbeld, Danny Hoesen en Richairo Zivkovic.