Plannen voor eiwitfabriek van boerencoöperaties krijgen vorm, Groningen in beeld

Succesnummer

Het gaat hard
Je kunt er goed een romige plantaardige yoghurt of ijsje van maken

Veldbonen zijn er in verschillende soorten en maten. Groningers kennen de tuinbonen of Waalse bonen goed, ook veldbonen. Maar ook de wierdenboon, paardenboon en duivenboon zijn veldbonen. Ze groeien in peulen en bestaan voor een derde uit eiwitten en twee derde uit zetmeel.
Bonen waren een vrij algemeen gewas in Nederland, maar ze verdwenen de laatste decennia van de akkers. De laatste jaren neemt de belangstelling voor de teelt van de veldboon weer toe.
Miljoeneninvestering

Om de suikerbiet maximaal te benutten zoekt Cosun ook naar toepassingen van restproducten. Begin 2022 kondigde de onderneming aan een fabriek in Delfzijl te willen realiseren waar uit bietenpulp plantaardige grondstoffen voor wasmiddelen, tandpasta, verf of shampoo worden gemaakt. De provincie Groningen steunt de investering van in totaal vijftig miljoen euro met een subsidie van drie miljoen.
Bietenpulp verdwijnt nu nog veelal als veevoeder in de bek van varkens, koeien en kippen.
Het is Cosun inmiddels gelukt een vleesvervanger van bietenpulp te produceren. Onder de naam Fidesse is recent een eerste hoeveelheid van het product naar de voedingsindustrie gegaan. ‘Dat product kan veel water opnemen, wat vrijkomt als je het samenperst’, legt Thijs Bosch van Cosun uit. ‘Stop je het in een plantaardige hamburger, dan wordt die veel sappiger.’