Twentsche Kabelfabriek gaat in Eemshaven jaarlijks 1200 kilometer aan zeekabels produceren

De bouw van de kabelfabriek is al begonnen
De bouw van de kabelfabriek is al begonnen © Dura Vermeer
De Twentsche Kabelfabriek (TKF) uit Haaksbergen komt naar Groningen en gaat in de Eemshaven zeekabels produceren. De fabriek wordt neergezet door Dura Vermeer uit Hengelo en Aannemingsmaatschappij Friso uit Sneek.
Op het terrein aan de Beatrixhaven in Eemshaven zijn de twee bouwbedrijven al gestart met de bouw van de nieuwe kabelfabriek. Met deze fabriek richt TKF zich specifiek op de productie van zeekabels, die de windturbines van offshore windparken onderling met elkaar verbinden.

Fors hogere capaciteit

De fabriek van TKF is momenteel gevestigd in Lochem. De faciliteit in de Beatrixhaven in Eemshaven krijgt een fors hogere capaciteit. De staalconstructie van de fabriek zal binnenkort verrijzen en dan zullen de bouwers de lucht ingaan. Het bouwterrein bedraagt zeven hectare.
Zo moet de nieuwe kabelfabriek eruit komen te zien
Zo moet de nieuwe kabelfabriek eruit komen te zien © Dura Vermeer
Dura Vermeer en Aannemingsmaatschappij Friso verwachten eind 2023 op te leveren. Daarna zal TKF de eerste productie starten. Als de fabriek volledig draait, kan er 1200 kilometer zeekabel per jaar worden geproduceerd.

'Op ons lijf geschreven'

'We hebben veel ervaring met grootschalige utiliteitsprojecten als deze en daarom is deze unieke opdracht ons op het lijf geschreven', zegt Koert Terhürne, directievoorzitter bij Dura Vermeer. Donderdag werden de contracten getekend.