Klein lichtpuntje: sporthal De Hardenberg in Finsterwolde blijft jaar langer open (update)

Zwembad de Hardenberg in Finsterwolde
Zwembad de Hardenberg in Finsterwolde © Marco Grimmon/RTV Noord
De sporthal in MFC De Hardenberg in Finsterwolde blijft open tot 1 juli 2024. Op die manier krijgen gebruikers van de sporthal iets meer lucht. Wat er daarna gaat gebeuren, is afhankelijk van of het gebouw wordt verkocht of niet.
Dat is de oogst na een debat in politiek Oldambt dat tot in de nacht doorging. Tegenstanders zien liever dat de gemeente haar bezuiniging op De Hardenberg volledig terugdraait en het gehele complex open blijft, maar dat blijkt te veel gevraagd.

Smeekbeden

Dat het onderwerp leeft, bleek maandagavond wel. Meer dan driehonderd bezorgde inwoners verzamelden zich in en bij de raadszaal in Winschoten. Daar zou gesproken worden over het doen en laten van het college van burgemeester en wethouders in dit dossier. Maar het werd al snel een discussie over het wel of niet openhouden van het complex.
Dat bezuinigingsbesluit dateert van 28 september vorig jaar, maar inwoners hopen dat zij het tij alsnog kunnen keren. Onder andere door hun ongenoegen te uiten. Daarom klinkt buiten een sirene, speelt een geluidswagen het nummer ‘Stand up for your right’ van Bob Marley en wordt binnen een rouwkrans neergelegd met de tekst ‘R.I.P. De Hardenberg’.
Voor de raadszaal liggen bloemen en branden kaarsjes
Voor de raadszaal liggen bloemen en branden kaarsjes © Marco Grimmon
Inwoners doen ook hartenkreten: ‘Met dit besluit wordt wederom een stuk leefbaarheid uit de dorpen weggeslagen’, ‘Onze vereniging houdt hierdoor op te bestaan’ en ‘Er zijn al zoveel voorzieningen verdwenen’. Draai de bezuiniging terug, is hun wens.

Voorstel

De inwoners vinden meerdere politieke partijen aan hun zijde die ook vrezen voor de leefbaarheid in Finsterwolde en de omliggende dorpen boven de A7. Zij stellen daarom voor om de bezuiniging op De Hardenberg volledig terug te draaien. Tevergeefs. Een meerderheid stemt tegen dat voorstel.
Het draait allemaal om geld. Oldambt wil niet meer verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van het sportcomplex en kan daarmee jaarlijks 500.000 euro besparen. Stichting de Hardenberg, die bestaat uit bezorgde inwoners en speciaal voor dit onderwerp is opgericht, wil het sportcomplex overnemen, maar vraagt daarvoor naar eigen zeggen een bijdrage van ruim 1,2 miljoen euro. Daarmee zou onder andere het gebouw verduurzaamd worden.

Lichte irritatie

Dat verzoek zorgt voor lichte irritatie bij wethouder Erich Wünker. ‘Wij hebben op voorhand duidelijk afspraken gemaakt die door beide partijen meermaals zijn bevestigd. Daarin is duidelijk aangegeven dat er geen financiële ruimte is. Geen structureel geld en ook niet eenmalig.’
Hij vervolgt: ‘Dan vind ik het vreemd als ik geconfronteerd word met de vraag om geld.’ Daar komt nog iets bij, vertelt hij: ‘Wij hebben de cijfers tegen het licht gehouden. Volgens ons gaat het niet om 1,2 miljoen euro, maar om vier miljoen euro.’

Kleine overwinning

Toch hebben tegenstanders van sluiting in het begin van de nacht nog wel een kleine overwinning geboekt. Volgens het plan van de gemeente moet het gehele sportcomplex op 1 juli dit jaar de deuren sluiten mocht er geen koper gevonden worden. Voor de sporthal wordt een uitzondering gemaakt: die blijft in elk geval open tot 1 juli 2024.
Mocht het gebouw voor die tijd verkocht worden, dan is de nieuwe eigenaar ook verplicht om de sportfunctie in de sporthal te behouden. De gemeente draait in eerste instantie op voor de kosten. Zij hoopt dat De Hardenberg verkocht wordt, zodat de opbrengst gebruikt kan worden om de sporthal (met terugwerkende kracht) te financieren.
Update: RTV Noord schreef eerder dat het openhouden van de sporthal alleen mogelijk is als het pand vóór 1 juli 2023 wordt verkocht. Dat blijkt anders te zitten. De sporthal blijft hoe dan ook tot 1 juli 2024 open.