Verslaggevers RTV Noord winnen prijs voor verslaggeving parlementaire enquête (update)

Tristan Braakman (rechts) krijgt de prijs van juryvoorzitter Bart Brouwers (midden)
Tristan Braakman (rechts) krijgt de prijs van juryvoorzitter Bart Brouwers (midden) © Martin Drent/RTV Noord
Verslaggevers Tristan Braakman en Mario Miskovic hebben de Noorderpersprijs Journalistiek gewonnen. Ze krijgen de prijs om hun verslaggeving tijdens de openbare verhoren van de parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen.
'Dat het een belangrijk onderwerp is, wist iedereen al. Maar de manier waarop ze het neer hebben gezet, is buitengewoon', zegt juryvoorzitter en hoogleraar Journalistiek Bart Brouwers.

Live verslag doen én afstand nemen

Braakman en Miskovic deden zeven weken lang verslag van de openbare verhoren in Den Haag. Ze hielden in samenwerking met de redactie een liveblog bij en gaven dagelijks duiding op radio en televisie. 'Er ging geen seconde voorbij of we kregen een nieuw bericht. Maar op z'n tijd konden ze ook afstand nemen om te vertellen: wat hebben we nu eigenlijk gezien?', zegt Brouwers.

'Voor heel Nederland goed te volgen'

De parlementaire enquête was door de inzet van de RTV Noord-verslaggevers ook goed te volgen voor inwoners van buiten de provincie, vertelt Brouwers. De verslaggevers gaven namelijk ook duiding bij landelijke media. 'De manier waarop heel Nederland heeft kunnen volgen wat er bij de commissie gebeurde, was subliem. Ze hadden zware concurrentie, maar voor ons was duidelijk dat dit de winnaars zouden moeten zijn.'
Tristan Braakman met de prijs
Tristan Braakman met de prijs © RTV Noord

Twee andere genomineerden

Een andere genomineerde was Jeanine Hofsteenge van RTV Drenthe. Zij maakte een televisieserie over verdwijnende dorpskroegen. Ook was een groep journalisten van de Leeuwarder Courant in de race voor de prijs vanwege hun verslaggeving over het bootongeluk bij Terschelling vorig jaar. Bij dat ongeluk kwamen vier mensen om het leven.
De uitslag werd bekendgemaakt tijdens een speciale avond in Forum Groningen. Tristan Braakman nam de prijs in ontvangst. Mario Miskovic ontbrak op de avond vanwege een vakantie in Zuid-Amerika.
Vorig jaar kregen de twee de Regio Award in de categorie Nieuwsjager. Ook die prijs kregen ze voor hun verdiensten in het gasdossier.
Update: Dit bericht is aangevuld met een reactie van juryvoorzitter Bart Brouwers.