'Nieuwe overnachtingen bij aanmeldcentrum Ter Apel reëel door tekort aan opvangbedden'

Asielzoekers bij het aanmeldcentrum, waar afgelopen zomer tenten werden geplaatst voor buitenslapers
Asielzoekers bij het aanmeldcentrum, waar afgelopen zomer tenten werden geplaatst voor buitenslapers © ANP
Als gemeenten niet snel meer asielplekken voor alleenreizende minderjarige asielzoekers beschikbaar stellen, is de kans groot de jongeren binnenkort weer op stoelen in de wachtruimte van het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten overnachten.
Daarvoor waarschuwen bestuurders Joeri Kapteijns van Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en Tanno Klijn van voogdijorganisatie Nidos in het AD.

Tekort halverwege maart dreigt

Kapteijns verwacht dat het COA eind dit jaar vijfduizend jongeren moet opvangen. 'En daarvoor zoeken we de komende maanden nog 2500 plekken. Dat komt neer op vijftig nieuwe locaties, want we vangen bij minderjarigen kleinschalig op', legt hij uit.
Volgens het COA is er halverwege maart mogelijk al een tekort van tweehonderd bedden. Dat komt deels doordat contracten aflopen over opvang in hotels, omdat die weer toeristen willen ontvangen, aldus Kapteijns. 'Dan moet jongeren straks weer op een stoel in de wachtruimte in Ter Apel overnachten', waarschuwt Klijn.

'Gemeenten, kom over de brug'

Ook Nidos heeft moeite met het vinden van plekken. Als de jongeren een verblijfstatus hebben, stromen ze doorgaans door naar een locatie van de voogdijorganisatie.
Klijn zegt dat er momenteel 145 kinderen op de wachtlijst staan en iedere maand komen daar twintig bij. 'Ik vraag gemeenten: kom over de brug met eengezinswoningen of woongroepen waar we vier tot twaalf jonge statushouders in kunnen onderbrengen.'

Verbeteren gaat moeizaam

De rechter bepaalde vorig jaar dat de opvang voor alleenreizende minderjarigen direct moet worden verbeterd en dat ze niet meer in de crisisnoodopvang mogen worden geplaatst. Maar het verbeteren van de opvang lukt nog niet echt, erkende staatssecretaris Eric van der Burg al eerder.
Zo mogen in Ter Apel van de rechter nog slechts 55 alleenreizende jongeren zitten. Maar vorige week waren dat er nog 106, zegt Kapteijns.