Palen langs snelwegen zorgen dat uilen niet op eeuwige jachtvelden belanden

Een uilenpaal aan de snelweg
Een uilenpaal aan de snelweg © Elwin Baas/RTV Noord
In films en boeken worden uilen vaak neergezet als wijze schepsels, in de realiteit zijn het laagvliegers. Letterlijk. En dat kan problemen opleveren op een snelweg. Daarom heeft de Werkgroep Ransuilen in Groningen dinsdagochtend 'hectometerrolletjes' en 'uilenpalen' laten plaatsen aan de A7 bij Marum.
Door Jasper Schaank
Uilen gebruiken hectometerpaaltjes langs de snelweg om op hun gemak muizen te spotten. Die muizen schrikken op van het langsrazende verkeer, waardoor ze een makkelijke prooi worden voor uilen. Alleen houden die jagende uilen dan geen rekening met voorbijrijdende auto's.
Wanneer de uilen opvliegen, zuigt de turbulentie op de snelweg hen naar de eeuwige jachtvelden. Klinkt aanlokkelijk voor een uil, maar er is nog nooit eentje teruggekomen met enthousiaste verhalen en dus houdt de Werkgroep Ransuilen in Groningen ze liever hier.
Uilenpalen moeten laagvliegende uilen van snelweg weren

Veiliger

Dat doen ze met behulp van hectometerrolletjes en uilenpalen. De 'hectometerrolletjes' zitten vast bovenop de hectometerpaaltjes en zorgen ervoor dat de uil niet kan plaatsnemen op de paaltjes. Als de uil zijn pootjes wil klemmen rondom het vastgemaakte rolletje, draait die dusdanig af dat de uil weer op moet stijgen. Wanneer het niet op rolletjes loopt voor de uil, kan hij verderop in de berm plaatsnemen op een T-vormige uilenpaal. Daarop kan de kerkuil veilig zitten en is de kans op gevaarlijke situaties een stuk kleiner.
Een hectometerrolletje
Een hectometerrolletje © Elwin Baas/RTV Noord
De Werkgroep Ransuilen in Groningen laat in totaal 140 uilenpalen en hectometerrolletjes plaatsen in onze provincie. Dat gebeurt op drie trajecten van in totaal 13,4 kilometer.