Haren gaat stickerend de leegstand te lijf: 'Mensen dachten echt dat er een groentewinkel kwam'

Een leegstaande winkel in Haren die wordt opgefleurd met bestickering
Een leegstaande winkel in Haren die wordt opgefleurd met bestickering © Robert Pastoor/RTV Noord
De ondernemersvereniging van Haren gaat de leegstand in de winkelstraat te lijf met stickers. Inmiddels zijn de ramen van twee leegstaande winkelpanden voorzien van stickers, waardoor het lijkt alsof er een kledingwinkel en groenteboer zijn gevestigd. 'Dit zijn bedrijven die we hier graag zien komen', zegt centrummanager Daphne de Haan van Ondernemend Haren.
Meerdere winkelpanden staan leeg in Haren en daar moet een einde aan komen. Daarom bedacht de ondernemersvereniging om met stickers aan de slag te gaan. 'Wij hopen dat we met deze uitstraling snel leegstaande panden kunnen vullen met nieuwe winkels', zegt De Haan, die liever stickers ziet dan een pand dat niks uitstraalt.
De radioreportage over de panden met stickers.
Ondernemend Haren centrummanager Daphne de Haan
Ondernemend Haren centrummanager Daphne de Haan © Robert Pastoor/ RTV Noord

Rijksstraatweg en De Brinkhorst

'De pandeigenaar in deze straat, De Brinkhorst, bezit alle panden. In eerste instantie had hij de hoop dat de lege panden gevuld zouden worden. Dat blijkt dus niet het geval. Nu zorgen we met elkaar dat het straatbeeld toch wat netter wordt en daarom zijn we hier ook gaan bestickeren.' Het leegstaande pand in De Brinkhorst heeft daardoor nu de uitstraling van een kledingwinkel. Via een kijkgat kunnen geïnteresseerden een blik in het gebouw werpen. Het pand is sinds vorige week uitgedost met de bestickering.
Een stukje verderop, aan de Rijksstraatweg, is al wat langer een bestickerd pand te zien. Daar geen kledingwinkel, maar een groentezaak. 'Wij hebben positieve geluiden gehoord van de ondernemers die naast dit pand zitten', zegt de centrumanager. 'Die zijn blij dat er nu sprake is van meer uitstraling dan voorheen.' Toch zorgde het eerste bestickerde pand ook voor vraagtekens. Mensen dachten dat er daadwerkelijk een groentewinkel in het centrum van het dorp zou komen. 'Het lijkt heel echt. Toen mensen wat langer voor het pand stonden, zagen ze dat dat dit ter inspiratie is.'
De tweede bestickerde winkel in Haren
De tweede bestickerde winkel in Haren © Robert Pastoor/ RTV Noord

'Alles in welkom'

Ondernemers die een andere invulling dan een kledingwinkel of een groenteboer aan de panden willen geven, zijn volgens De Haan ook meer dan welkom in Haren. 'Tuurlijk mag dat. Alles in welkom in Haren', zegt ze met een grote glimlach op haar gezicht. Binnenkort organiseert de ondernemersvereniging een open winkel dag. Mensen kunnen dan zonder afspraak komen kijken in leegstaande winkels. Zo kunnen ze ontdekken wat de mogelijkheden zijn in de panden die nog geen invulling hebben. 'Ik zit er verder ook bovenop om te bemiddelen. Als ik hoor dat iemand iets wil beginnen of wil verhuizen dan sta ik daar voor open.'