Twee jaar cel voor twee Moldavische mensensmokkelaars

In deze bus zaten de Moldaviërs
In deze bus zaten de Moldaviërs © Koninklijke Marechaussee
Twee Moldavische mensensmokkelaars (53 en 60 jaar) moeten twee jaar de gevangenis in. Tijdens twee busritten op 11 en 18 november 2019 leverden de twee ruim honderd Moldaviërs af bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.
De twee verdachten werden in november 2019 vastgezet en een maand later vrijgelaten. Hier ging het Openbaar Ministerie (OM) tegen in beroep en met succes: het gerechtshof draaide de beslissing van de rechtbank terug. Beide mannen waren Nederland echter al uit.

Bruiloftsfeest

De twee vertelden nadat ze werden aangehouden op 18 november 2019 dat ze dachten dat de Moldavische asielzoekers op weg waren naar een Roma-bruiloftsfeest. Uit onderzoek na de aanhouding bleek echter dat ze een week eerder ook al een buslading Moldavische vluchtelingen in Ter Apel hadden afgezet.
Bovendien verklaarden Moldavische asielzoekers dat een van de chauffeurs uitleg gaf over wat er zou gebeuren als ze eenmaal in Ter Apel zouden uitstappen.

Illegaal circuit

Volgens de officier van Justitie hebben de twee bijgedragen aan de 'instandhouding van een illegaal circuit, waarmee het draagvlak voor de opvang van asielzoekers wordt ondermijnd.'
Sinds de zomer van 2018 is er een toestroom op gang gekomen van asielzoekende Moldaviërs naar Nederland. Een groot deel werd naar het asielzoekerscentrum in Ter Apel gebracht.