Bedenktijd
Timmer werd deze zomer in een café in de stad door een onbekende man in haar kruis gegrepen. Tot haar verbazing mocht ze pas na een verplichte bedenktijd van enkele weken aangifte doen bij de politie.

'Kruisgrijper'
De Groningse schreef over de aanranding een column, waarin ze haar beklag deed over de handelswijze van de politie. Het verhaal over de 'kruisgrijper' in het Dagblad van het Noorden ging het hele land door en leidde tot een storm aan reacties.

Politiek
De column van Timmer maakte uiteindelijk een landelijke discussie los, die tot in de banken van de Tweede Kamer werd gevoerd. De verplichte bedenktijd van enkele weken kwam de politie daar op stevige kritiek te staan.

Vereenvoudigen
Maandag is bekend geworden dat de Nationale Politie de aangifteprocedure bij een zedendelict gaat vereenvoudigen. Slachtoffers kunnen vanaf januari met de zedenrechercheurs overleggen hoe veel dagen bedenktijd ze nodig denken te hebben om aangifte te doen. Ook het 'intakegesprek' wordt vereenvoudigd.

Veel onduidelijkheid
Volgens zedenspecialist Yet van Mastrigt van de Nationale Politie bleek onder meer door de column van Rosa Timmer dat er veel onduidelijkheid heerste, ook onder zedenrechercheurs. 'Zoals het nu is, was het eigenlijk ook al', zegt Van Mastrigt. 'Alleen hebben we het veel duidelijker op papier gezet en maken we een rondje langs de zedenteams.'

Trots
Timmer reageerde maandag verheugd op de vereenvoudigde procedure. 'Dat je dit als eenling toch voor elkaar kunt krijgen! Het was voor mij zeker niet makkelijk, maar dit hele gedoe heeft dus wel zin gehad. En daar ben ik uiteraard heel trots op.'