De woonlasten voor de bewoners van Stad stijgen in die periode met twee procent. Het gemeentebestuur had die lasten met 3,57 procent kunnen laten stijgen. Maar doordat ze de rioolheffing niet laten stijgen kon dat getal gedrukt worden tot twee procent. Volgens wethouder Ton Schroor heeft de stad al genoeg geld in het potje zitten van de rioolheffing.

De coalitie van Stad constateert dat ondanks de aantrekkende economie, nog niet iedereen daarvan profiteert. Daarom wil Groningen investeren in werk, participatie en de wijken.

Grote tekorten

Op het gebied van zorg zijn er grote tekorten. Dat komt mede door het eigen beleid. Sinds de decentralisaties van de zorg heeft de stad volop ingezet op de WIJ-teams. Daar kunnen inwoners terecht met zorgvragen. Die WIJ-teams zouden juist voor een daling van de zorgkosten moeten zorgen. Inwoners moeten, volgens het plan, eerst naar het WIJ-team gaan in plaats van gelijk met de dokter te bellen. Bijvoorbeeld als je hulp wil om van je verslaving af te komen. Het WIJ-team gaat dan in samenwerking met de inwoner kijken hoe de zorgvraag opgelost kan worden.

Meer vraag om zorg

Door die werkwijze is er een grote zorgbehoefte boven komen drijven. Er zijn nu dus meer mensen die zorg of financiële ondersteuning nodig hebben dan eerst het geval was. Daarom is er een tekort opgetreden in het budget van de WMO en jeugdzorg. Ook de BUIG, het systeem waarmee uitkeringen gefinancierd worden heeft een financieel gat van 14,6 miljoen voor 2017 en 2018.

Onderwijs

De komende jaren gaat er vier ton per jaar geinversteerd worden in de nog te bouwen school in de wijk Meerstad. Dat moet een Vensterschool 2.0 worden die zich totaal richt op het digitaal onderwijs. In totaal wil het college 6,5 miljoen euro in de school steken. Verder worden er geen extra middelen uitgetrokken voor het onderwijs. 'Binnen de middelen die we hebben investeren we in het digitale onderwijs', laat Schroor weten. Hoe dat onderwijs er exact uitziet is nog niet duidelijk.

Stedelijk investeringsfonds

De gemeente maakte verder bekend dat er ruim zeventien miljoen euro wordt vrijgemaakt voor een stedelijk investeringsfonds. Dat geld wordt onder meer gebruikt om plannen te maken voor het Suikerfabriekterrein en de Eemskanaalzone.

'Zo kunnen we de komende jaren flink investeren in onze stad', zegt wethouder Ton Schroor van Financiën.