Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

De Syriër zou met zijn voet op gedode mensen zijn gaan staan en tegen lijken hebben geschopt. Ook zou hij op een YouTube-video zingend de dood van de slachtoffers vieren en naar hen verwijzen als honden.

'Het lijkt erop dat deze video kort na het overlijden van de strijders is gemaakt. Daar doen we nog onderzoek naar', vertelt OM-woordvoerder Wim de Bruin.

Ahrar Al Sham

De vernederingen hebben zich vermoedelijk voorgedaan rond gevechten in de Syrische stad Hama, in april 2015. De verdachte zou destijds een commandant zijn geweest van de terroristische organisatie Ahrar Al Sham.

De verdachte heeft zich begin oktober gemeld bij de opvang voor asielzoekers in Ter Apel.
'Hij was alleen toen hij zich meldde. Bij zijn legitimatie is vast komen te staan dat hij in Duitsland al werd gezocht', zegt De Bruin.

De Duitse justitie had hem namelijk op een internationale opsporingslijst gezet. De man verbleef eind 2015 korte tijd als asielzoeker in Duitsland, maar zou vanwege familieomstandigheden zijn teruggekeerd naar Syrië.

Levenslang

De Syriër hangt mogelijk een levenslange straf boven het hoofd. De rechter-commissaris in Den Haag heeft vrijdag besloten dat de man in ieder geval nog twee weken vast blijft zitten.

Lees ook:

- 'Gematigde' strijdgroep Ahrar al-Sham is volgens rechter 'terroristisch' (NOS)

Dit bericht is bijgewerkt met een reactie van de woordvoerder van het Openbaar Ministerie.