Weblog: Duitse inspiratie

Als ploegschilder Jan Wiegers in 1921 niet naar Zwitserland was gereisd om in Davos te genezen van z'n ziekte, was hij zijn Duitse kunstbroeder Ernst Ludwig Kirchner nooit tegen gekomen.
Dan was de Groninger kunstschilder ook niet geïnspireerd geraakt door zijn kunstbroeders werk en was de gehele ploegbeweging ook niet geïnfecteerd door de schilderkunst van de Duitse Expressionisten. Het kan verkeren.
Bijna 100 jaar later is het werk van ploegers als Altink, Werkman, Wiegers en Dijkstra deels veilig ondergebracht in het Groninger Museum en wordt het Groningse erfgoed bewaakt door een nota bene Duitse directeur! Andreas Blühm is zijn naam en hij heeft grote plannen met de ploeg.
Blühm heeft het tot zijn persoonlijke missie verheven om de Groninger expressionisten internationaal bekend te maken. Hj zinspeelt op een reizende expositie van de Groninger meesterdrukker H.N Werkman. In het Werkmanjaar in 2015 gaat de werkmanexpositie volgens hem naar Schwerin en Stuttgart, met dank aan het netwerk van Blühm.
Maar de Duitse directeur wil nog meer samenwerking met de oosterburen. Hij wil ook de Duitse Expressionisten naar Groningen halen. In de kern verschillen die ploegers niet veel van hun Duitse tijdgenoten en speciaal met die van de kunststroming die Brücke. Beiden waren vrijgevochten schilders met een revolutionaire kijk op kunst. Ze kleurden hun canvas met blauwe schapen en vuurrode bomen.
Blühm kent toevallig veel Duitse museumdirecteuren en broedt nu op een slim plannetje: in Wuppertal en Hannover sluiten enkele musea binnenkort wegens een renovatie tijdelijk de deuren. De kans op een grote overzichtstenstoonstelling in Het Groninger Museum van het Duitse Expressionisme samen met de Ploegers is daarom heel groot.