Duitse Roots

Het moest er een keer van komen: uitleggen wat ik persoonlijk met onze Oosterburen heb. Waarom ik er bijna wekelijks over de vloer kom en waarom ik nu al een half jaar de verschillen en overeenkomsten Hier en Doar aan het onderzoeken ben.
Ik ben geboren in Duitsland, maar heb Nederlandse ouders en dus ook de Nederlandse nationaliteit. Op mijn 12e verhuisde ik naar Nederland. En werd er als mof ontvangen. Ik was een Nederlander in Duitsland en een Duitser in Nederland, een beetje schizofreen voelde dat wel.
Zo hip als Duitsland inmiddels is geworden, zo afstandelijk waren we ooit tegen de inwoners van 'mofrika'. Met als sportief dieptepunt natuurlijk de verloren WK-finale tegen Duitsland in 1974. Dat werkte zo lang door dat Ronald Koeman in 1988 z'n kont nog afveegde met een Duits voetbalshirt en Frank Rijkaard - alias de Lama - Duitslands aanvoerder Rudi Völler in de nek rochelde. De ommekeer kwam met der Wende in 1989. Nederland werd na het einde van de Koude Oorlog nieuwsgierig naar die grote boze buurman, zocht toenadering en vond die ook.
Duitsers blijken best cool, Berlijn is de leukste stad van Europa, het eten is er goed, ze kunnen best leuk voetballen, de economie is stabiel en de Nederlanders gaan er tegenwoordig graag op vakantie. En RTV Noord heeft zelfs een - inmiddels veel beluisterde en bekeken - eigen Duitslandrubriek Hier of Doar. En die rubriek maak ik, als Groninger, als Nederlander en als Duitser...