De Noord 9 van zaterdag 22 augustus

© Jos Schuurman
Sinds het voorjaar van 2014 is de Noord 9 de hitlijst van RTV Noord. In deze lijst vind je enkel Groninger muziek.
Iedere week stelt een groep muziekprofessionals de Noord 9 samen uit het aanbod van actuele songs. De Noord 9 is de graadmeter van de Groninger muziek.
Surf naar www.rtvnoord.nl/noord9 voor de meest recente Noord 9 die elke zaterdag in het radioprogramma Café Martini bekend wordt gemaakt.

1. Wia Buze - Mag ik din bie die

Het nieuwste liedje van Wia Buze komt in de week van verschijnen de Noord 9 binnen. Het is een Groningstalige versie van 'Mag ik dan bij jou' van Claudia de Breij uit 2009. Momenteel heeft Jeroen van der Boom ook een hit met het liedje dat hij erder dit jaar tijdens de Toppers-concertreeks heeft gezongen. 'Mag ik din bie die' is geschreven door Wia's producer Jur Eckhart, met wie ze al jaren samenwerkt. Het komt te staan op haar nieuwe album dat nog dit jaar uit moet komen. Momenteel werkt Wia hard aan het inzingen van de liedjes in de studio van Jur Eckhardt in Eelde.

2. Vanderlinde - In one day

Na 'Katie Lee' is 'In one day' de tweede single van Vanderlinde in de Noord 9 dit jaar. Ook deze tweede single is terug te vinden op het vijfde album van Vanderlinde 'Southbound train'. Dat album neemt de band grotendeels op in het Amerikaanse Cincinnati, bij producer Erwin Musper. vanderlinde is een Groningse poprock-band rond zanger en songwriter Arjan van der Linde. VanderLinde is in 2006 gevormd door Arjan van der Linde, drummer Harrie Groenewold en gitarist Christof Bauwens. De eerste jaren speelt de groep vooral stevige rock, inmiddels staat pop en countryrock op het repertoire. Bekijk de clip van 'In one day' op YouTube.

3. Davine - A bicyclette

Davine is een Stad-Groninger zangeres. Als ze als kind muziek van Frida Boccara hoort, weet Davine het zeker: ze wil Franse chansons zingen! Ze komt naar Groningen om Frans te gaan studeren aan de Rijksuniversiteit, maar dat vindt ze geen succes. In 2009 doet ze voor de grap mee aan een modellenwedstrijd en wint uit het niets de Dutch Model Award. Op allerlei plaatsen op de wereld loopt ze modeshows voor beroemde kledingontwerpers. In 2012 wint ze opnieuw een wedstrijd, dan eentje die om muziek draait: het Concours de la Chanson. Een jaar later verschijnt haar debuutalbum 'Davine', met een verzameling chansons. De komende herfst wil ze haar tweede album uitbrengen. 'A bicyclette' is daarvan een voorloper, speciaal uitgebracht vanwege de start van de Tour de France in Utrecht. Bekijk de clip van Davine op YouTube.

4. Bob Heidema - Dou k nog jong was

'Ik heb drie kinderen: twee dochters en De Stroatklinkers', aldus Bob Heidema onlangs in Noord Vandaag. Wie zijn naam noemt, doet dat bijna altijd in één adem met De Stroatklinkers. Dat is de band waar Bob Heidema al 25 jaar de zanger van is. Maar juist in het jubileumjaar van de band, brengt Heidema het solo-album 'Allain' uit. Het uitbrengen van de cd is een lang gekoesterde wens. 'Dou k nog jong was' is daarvan de eerste single. Bekijk het gesprek met & het optreden van Bob Heidema in 'Noord Vandaag'.
5. Fries Wolma - Zummertied
De naam van Fries Wolma is tegenwoordig verbonden aan de band Zuver Scheerwol. Een groot deel van zijn leven -sinds de jaren '60- is hij gitarist van de Groninger beatband The Javelins geweest. Maar ook speelt hij in Ash-Tray, Reno & Frisby en Sundown. Die laatse band scoort een hit in 1976 met het liedje 'One morning in May'. Ook maakt Fries Wolma solo-cd's en schrijft en produceert hij muziek voor anderen (oa. Sijtse Scheeringa, Johan Raspe en de Askay Brothers). Met 'Zummertied' gaat hij weer even op de solotoer! Beluister 'Zummertied' op Soundcloud. 6. Swinder - Vekaanzie
Zomerse single van de succesvolle Groninger band rond Bas Schröder. De band tekent een contract bij de landelijke platenmaatschappij Excelsior én speelt in januari dit jaar op het muziekfestival Noorderslag. Vrijdag 6 maart is het debuutalbum 'Swinder' verschenen, 'Vekaanzie' is de tweede single daarvan. Voor Swinder is 'Vekaanzie' de derde #1-hit op rij, na 'Twijde Hans' en 'Vief veur elf'. Bekijk en beluister 'Vekaanzie' op YouTube.

7. Lucas & Gea - Als ik je zie

Lucas en Gea Hulshof komen uit Oude Pekela en staan sinds de eeuwisseling samen op het podium. Hun eerste hit is meteen een knallend succes: 'Steeds weer huil je' werd in korte tijd het meest gedraaide nummer op Radio Noord. Van het album met dezelfde naam werden tienduizenden exemplaren verkocht. Dit alles luidt een succesvolle carrière in met heel veel optredens, een theatertournee, tv-specials, een eigen reality-serie op TV Noord, een eigen platenlabel en veel hits. Lucas en Gea hebben opnieuw een hit in handen met 'Als ik je zie'.

8. Anne-Lie Persson - Get up on your feet

Anne-Lie Persson (1973) is geboren in Zweden. Ze speelt hobo, en gaat vanaf de middelbare school zingen in bandjes. In 1992 komt ze naar Nederland, ze verruilt het Zweedse stadje Östersund in voor het Groninger land. In Groningen studeert ze in 1999 af aan het Prins Claus Conservatorium. In de jaren dat ze in Nederland woont, werkt ze samen met een keur aan Groningse, Drentse en Friese muzikanten. dat leidt in 2013 tot haar debuutalbum 'April in June'. In het begin van 2015 verschijnt het album 'The wide open' waarvan 'Get up on your feet' de tweede single is. De videoclip werd opgenomen in het Zweedse Östersund in de stijl van de jaren vijftig. Het openluchtmuseum Jamtli diende als decor en gaf de clip de authentieke Zweedse sfeer. Ook de twee zussen van Anne-Lie hebben een rol in de videoclip. Beluister 'Get up on your feet' op YouTube.

9. Marianne Veenstra - Bloedgroep diesel

Marianne Veenstra (1986) is geboren in Stedum, woont nu in Winschoten. Momenteel doet ze aan het Noorderpoort de opleiding Muziek. Voor ze ging studeren was ze full-time vrachtwagenchauffeur. Rijden op de truck doet ze nu 'erbij'. Beluister 'Bloedgroep diesel' op YouTube.

Tips

Heb je voor ons Groninger muziektips? Mail ze dan naar muziek@rtvnoord.nl.