De Noord 9 van zaterdag 5 september

© Jos Schuurman
Sinds het voorjaar van 2014 is de Noord 9 de hitlijst van RTV Noord. In deze lijst vind je enkel Groninger muziek.
Iedere week stelt een groep muziekprofessionals de Noord 9 samen uit het aanbod van actuele songs. De Noord 9 is de graadmeter van de Groninger muziek.
Surf naar www.rtvnoord.nl/noord9 voor de meest recente Noord 9 die elke zaterdag in het radioprogramma Café Martini bekend wordt gemaakt.

1. Wia Buze - Mag ik din bie die

Het nieuwste liedje van Wia Buze komt in de week van verschijnen de Noord 9 binnen. Het is een Groningstalige versie van 'Mag ik dan bij jou' van Claudia de Breij uit 2009. Momenteel heeft Jeroen van der Boom ook een hit met het liedje dat hij erder dit jaar tijdens de Toppers-concertreeks heeft gezongen. 'Mag ik din bie die' is geschreven door Wia's producer Jur Eckhart, met wie ze al jaren samenwerkt. Het komt te staan op haar nieuwe album dat nog dit jaar uit moet komen. Momenteel werkt Wia hard aan het inzingen van de liedjes in de studio van Jur Eckhardt in Eelde.

2. Vanderlinde - In one day

Na 'Katie Lee' is 'In one day' de tweede single van Vanderlinde in de Noord 9 dit jaar. Ook deze tweede single is terug te vinden op het vijfde album van Vanderlinde 'Southbound train'. Dat album neemt de band grotendeels op in het Amerikaanse Cincinnati, bij producer Erwin Musper. vanderlinde is een Groningse poprock-band rond zanger en songwriter Arjan van der Linde. VanderLinde is in 2006 gevormd door Arjan van der Linde, drummer Harrie Groenewold en gitarist Christof Bauwens. De eerste jaren speelt de groep vooral stevige rock, inmiddels staat pop en countryrock op het repertoire. Bekijk de clip van 'In one day' op YouTube.

3. Audio Adam - Blame it on me

Groninger band met Tjerk Koekkoek, Jasper Dijkstra, Ronald Maas en Robert-Jan Zigterman. 'Blame it on me' is de derde single van het album 'Moving down the grey line'. Het is de opvolger van 'Strong enough' waarmee de Groningers dit voorjaar 8 weken in de Noord 9 hebben gestaan. Audio Adam timmert al jaren aan de weg: in 2011 worden ze Serious Talent van popzender 3FM. De band speelt ook in het voorprogramma van oa. de Counting Crows, Go Back To The Zoo, Ilse DeLange en Scouting For Girls. En Audio Adam stond begin 2012 op Eurosonic/Noorderslag. In 2015 stonden ze er wederom, toen op het podium van Café Martini dat vanaf het festival uitzond. Bekijk de clip van Audio Adam op YouTube.

4. Bob Heidema - Dou k nog jong was

'Ik heb drie kinderen: twee dochters en De Stroatklinkers', aldus Bob Heidema onlangs in Noord Vandaag. Wie zijn naam noemt, doet dat bijna altijd in één adem met De Stroatklinkers. Dat is de band waar Bob Heidema al 25 jaar de zanger van is. Maar juist in het jubileumjaar van de band, brengt Heidema het solo-album 'Allain' uit. Het uitbrengen van de cd is een lang gekoesterde wens. 'Dou k nog jong was' is daarvan de eerste single. Bekijk het gesprek met & het optreden van Bob Heidema in 'Noord Vandaag'.

5. Lucas & Gea - Als ik je zie

Lucas en Gea Hulshof komen uit Oude Pekela en staan sinds de eeuwisseling samen op het podium. Hun eerste hit is meteen een knallend succes: 'Steeds weer huil je' werd in korte tijd het meest gedraaide nummer op Radio Noord. Van het album met dezelfde naam werden tienduizenden exemplaren verkocht. Dit alles luidt een succesvolle carrière in met heel veel optredens, een theatertournee, tv-specials, een eigen reality-serie op TV Noord, een eigen platenlabel en veel hits. Lucas en Gea hebben opnieuw een hit in handen met 'Als ik je zie'.

6. The Scope - Win or lose

The Scope is een popduo bestaande uit Mick van Heijningen (21) en Ruben van Hemmen (22). Aan de School voor de Kunsten in Groningen hebben beide jongens een muziekopleiding gevolgd tot uitvoerend muzikant. Mick als gitarist en Ruben als zanger. Tijdens de stageperiode van deze opleiding hebben ze elkaar beter leren kennen toen ze samen een band van basisschoolleerlingen coachten. Deze zomer brachten ze hun debuut EP uit met daarop zes eigen nummers waaronder titelsong 'Win or lose'. Beluister 'Win or lose' op Soundcloud.

7. Davine - A bicyclette

Davine is een Stad-Groninger zangeres. Als ze als kind muziek van Frida Boccara hoort, weet Davine het zeker: ze wil Franse chansons zingen! Ze komt naar Groningen om Frans te gaan studeren aan de Rijksuniversiteit, maar dat vindt ze geen succes. In 2009 doet ze voor de grap mee aan een modellenwedstrijd en wint uit het niets de Dutch Model Award. Op allerlei plaatsen op de wereld loopt ze modeshows voor beroemde kledingontwerpers. In 2012 wint ze opnieuw een wedstrijd, dan eentje die om muziek draait: het Concours de la Chanson. Een jaar later verschijnt haar debuutalbum 'Davine', met een verzameling chansons. De komende herfst wil ze haar tweede album uitbrengen. 'A bicyclette' is daarvan een voorloper, speciaal uitgebracht vanwege de start van de Tour de France in Utrecht. Bekijk de clip van Davine op YouTube.

8. Anne-Lie Persson - Get up on your feet

Anne-Lie Persson (1973) is geboren in Zweden. Ze speelt hobo, en gaat vanaf de middelbare school zingen in bandjes. In 1992 komt ze naar Nederland, ze verruilt het Zweedse stadje Östersund in voor het Groninger land. In Groningen studeert ze in 1999 af aan het Prins Claus Conservatorium. In de jaren dat ze in Nederland woont, werkt ze samen met een keur aan Groningse, Drentse en Friese muzikanten. dat leidt in 2013 tot haar debuutalbum 'April in June'. In het begin van 2015 verschijnt het album 'The wide open' waarvan 'Get up on your feet' de tweede single is. De videoclip werd opgenomen in het Zweedse Östersund in de stijl van de jaren vijftig. Het openluchtmuseum Jamtli diende als decor en gaf de clip de authentieke Zweedse sfeer. Ook de twee zussen van Anne-Lie hebben een rol in de videoclip. Beluister 'Get up on your feet' op YouTube.

9. Snikhait - Meneuvel

Snikhait (voorheen High Temperature) is swingblues uit het Oldambt. De band speelt sinds 1998 jaren ’50 muziek met veel blues en Boogy-Woogy. Oorspronkelijk waren de teksten in het Engels, maar tegenwoordig vooral in het Gronings. Zanger en mondharmonicaspeler van de band is Herbert Herbie Grezel uit Winschoten. De vaste bezetting bestaat verder uit Martienes de Wit (piano, Rhodes en orgel), Eric Bosma (bas en zang), Jasper Groen in ‘t Woud (gitaar) en Gerrit Bruinink (drums). Op de cd - en soms ook bij optredens - wordt het quintet ondersteund door een blazerssectie. Grezel en De Wit treden ook samen op als Herbie en de Boogiemaster. Tijdens de Dag van de Grunneger toal op zaterdag 21 maart 2015 presenteert Snikhait de cd Mous, samen met Ivonne Schoenmaker als gastzangeres.

Tips

Heb je voor ons Groninger muziektips? Mail ze dan naar muziek@rtvnoord.nl.