Bureau Steinfort: Beloning en Boetes

Het is een nieuwe actie voor een betere cao. Eén die de overheid mogelijk miljoenen gaat kosten. Een ultieme poging om de vastgelopen onderhandelingen vlot te trekken. En een publieksvriendelijke actie van de politie.
Vanaf komende vrijdag wil de politie boetes voor snelheidsovertredingen niet meer automatisch doorsturen naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Ten minste

als het technisch haalbaar is. Alleen overschrijdingen van meer dan 20 kilometer per uur

en boetebedragen boven de 200 euro worden nog geïnd.

Steun van publiek

Met de actie kan de politie voor het eerst sinds lange tijd rekenen op de steun van het publiek. Al is het de vraag of de gemiddelde Nederlander echt zo betrokken is en begrijpt waarom de bonden zich in dit conflict vastbijten. Want het gaat namelijk niet alleen om de centen. Het gaat vooral ook om erkenning. Waardering en respect. Of beter gezegd, een gebrek daaraan.

'Het vreet je op'

Een voorbeeld. Een gemiddelde hoofdagent verdient 2100 euro netto per maand, inclusief een onregelmatigheidstoeslag voor de nacht- en weekenddiensten. 'De beloning is absoluut niet genoeg voor dit werk. Het vreet je op', hoor je vaak. Want het zijn niet alleen de onregelmatige werktijden. Het zijn ook de situaties waar een agent ambtshalve mee wordt geconfronteerd. Moord, zelfmoord, dodelijke ongevallen, mishandelingen, burenruzies. Het mist z'n uitwerking op de meeste agenten niet.

Risico's

En dan hebben we het nog niet eens over de risico's van het vak. Zo werden vorige week twee agenten neergestoken tijdens een arrestatie in Amersfoort. En dit weekend moesten twee agenten op het politiebureau in Geldrop het ontgelden toen een alcomobilist volledig door het lint ging. Ik zou niet graag in hun schoenen staan.

Houdbaarheidsdatum

Toch. De agenten die ik ken zijn geen klagers, houden van hun vak. Het politiewerk zit in hun bloed. Maar tegen welke prijs? Ook aan de lijfspreuk 'Waakzaam en Dienstbaar ' zit kennelijk een houdbaarheidsdatum.

Spijkers met koppen

Want de bonden willen de onderhandelingen pas hervatten als er gesproken kan worden over principiële zaken als de toelage voor onregelmatig werk, piketdiensten, loopbaanbeleid en vroegpensioen. Tot die tijd geen akkoord. En gelijk hebben ze. Het is dus zaak voor minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie om met iets beters moeten komen dan een loonsverhoging van 5 procent en een eenmalige uitkering van 500 euro. Spijkers met koppen dus. Het is de hoogste tijd.
In Bureau Steinfort werpt misdaadjournalist Peter Steinfort elke woensdag om 20:30 uur een nieuwe blik op de misdaad en politie in Stad en Ommeland.