Geschiedenis van ongelukken bij overgang Winsum

Bij een onbewaakte spoorwegovergang aan de Voslaan in Winsum gebeuren tussen 2014 en 2016 drie hevige ongelukken. In April 2014 en oktober 2014 komen twee mensen om na een aanrijding met een trein. Op vrijdag 18 november 2016 botst een trein tegen een vrachtwagen en raken 18 mensen gewond.


Treinongeluk Winsum april 2014

Op woensdagochtend 2 april 2014 half acht 's ochtends botst een trein van Arriva op een auto aan de Voslaan in Winsum. De 67-jarige autobestuurder uit Adorp is op slag dood. Vermoed wordt dat hij door de dichte mist de trein niet zag aankomen. In de trein zitten dertig tot veertig mensen, die met de bus naar de stad worden vervoerd. De politie durft niet te zeggen of de mist de oorzaak is geweest van het ongeluk. Buurtbewoners geven RTV Noord te kennen dat ze voor het ongeluk ProRail al hebben verzocht om een bewaakte spoorwegovergang aan te leggen. ProRail zegt dan dat een bewaakte overgang een schijnveiligheid creëert, want ook bij bewaakte spoorwegovergangen gebeuren ongelukken.

Treinongeluk Winsum oktober 2014

Dinsdag 14 oktober vindt een nieuw ongeluk plaats aan de spoorwegovergang op de Voslaan in Winsum. Een 24-jarige automobilist uit Eemsmond overleeft de klap van de trein niet. De kalven in zijn aanhanger evenmin. In de trein zitten veertig passagiers, waarvan één verwondingen oploopt. Op 18 oktober begint een chauffeur van een melkwagen een handtekeningenactie om de gevaarlijke overgang te laten aanpassen. De vader van de 24-jarige bestuurder stelt ProRail aansprakelijk voor de dood van zijn zoon. In april 2015 spannen nabestaanden een kort geding aan tegen ProRail en de gemeente Winsum, dat wel plannen heeft om de spoorwegovergang weg te halen, maar die nog niet heeft doorgezet. In december 2015 wordt duidelijk dat ProRail met de grondeigenaar aan de Voslaan in Winsum in de clinch ligt. Zo ligt er nog geen afspraak om een alternatieve spoorwegovergang te realiseren.

Treinongeluk Winsum november 2016

Op vrijdagmiddag 18 november 2016, rond het middaguur, is het weer raak. Een trein botst aan de overgang op de Voslaan op een melkwagen. De trein ontspoort en achttien mensen raken gewond, waarvan drie zwaar gewond. De 29-jarige bestuurder van de melkwagen uit Coevorden, komt met de schrik vrij. Winsumers zijn woedend na de nieuwe aanrijding. Dezelfde middag nog worden Kamervragen gesteld over de nog altijd onopgeloste situatie rond de overgang. Staatssecretaris Dijkstra spreekt haar steun uit over de slachtoffers in Winsum. ProRail zet een dag na het ongeluk waarschuwingsborden bij de overgang. Nabestaanden eisen een grondige aanpak van de kruising. ProRail en gemeente Winsum wijzen voor het uitblijven van een eerdere oplossing van de spoorwegovergang, naar de grondeigenaar. Die schrijft in een open brief dat de partijen steeds van beleid wisselen, waardoor het nog niet tot serieus onderhandelen is gekomen. In de uitzending bij RTV Noord zegt de eigenaar dat ProRail de grond kan huren voor 10.000 euro. De partijen komen eruit: dinsdag 29 november wordt duidelijk dat er een noodweg komt die de gevaarlijke situatie moet verhelpen. De aanleg ervan begint half december. In de tijd van de aanleg tot het einde, dienen machinisten van de Arriva-treinen te toeteren bij de overgang. Dat irriteert inwoners zoveel, dat er een 'toeterakkoord' komt voor de omstandigheden waarbij getoeterd mag worden. Het houdt niet lang stand: op 30 december 2016 is de noodweg aangelegd en moet de spoorwegovergang aan de Voslaan minder gevaarlijk zijn..

Al eerder: treinbotsing in de jaren '80

Op enkele honderden meters afstand als de drie latere voorvallen, gebeurt op 25 juli 1980 al een groot dodelijk ongeluk op het spoor. In de dichte mist botsen twee treinen op elkaar. Negen inzittenden komen om het leven.