Opvanglocatie Oekraïense vluchtelingen in Stad alsnog open: precies genoeg stroom

De opvanglocatie aan de Maresiusstraat
De opvanglocatie aan de Maresiusstraat © Rob de Vries/RTV Noord
De opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen aan de Maresiusstraat in Stad gaat alsnog open. Ruim drie weken geleden werd de opening van de locatie, tussen stadswijken Gravenburg en De Held, uitgesteld door de gemeente Groningen vanwege te weinig stroomcapaciteit. Nu blijkt er toch voldoende elektriciteit beschikbaar.
Omwonenden ontvangen vandaag een brief van de gemeente waarin wordt aangekondigd dat netbeheerder Enexis met enkele aanpassingen wat ruimte heeft kunnen reserveren op het elektriciteitsnet, waardoor er precies genoeg stroom beschikbaar is. In eerste instantie zou dat alleen lukken met een uitbreiding van het elektriciteitsnet, maar dat blijkt na een herberekening dus niet nodig.
De gemeente meldt dat deze herberekening geen invloed heeft op de stroomvoorziening van omwonenden.

Verhuizing

Tussen 11 en 15 maart verhuizen de vluchtelingen groepsgewijs naar de Maresiusstraat. Zij verblijven nu in opvanglocaties in Onnen en aan de Avondsterlaan in Groningen.
In eerste instantie worden 120 Oekraïense vluchtelingen opgevangen aan de Maresiusstraat. In de loop van 2024 wordt dit aangevuld tot een totaal van maximaal 200 personen. Dit zijn voornamelijk moeders met kinderen, die over het algemeen al 2 jaar in Groningen wonen.

Wat gebeurt er met de vorige opvanglocaties?

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de opvanglocatie in Onnen dichtgaat en weer een camping wordt. De gemeente Groningen had het terrein gehuurd van een campingeigenaar.
De vluchtelingenopvang aan de Avondsterlaan blijft voorlopig open, en de gemeente is in gesprek met eigenaar Cosis hoe lang zij het pand nog kan huren.