Eerste Kamer stelt stemming over sluiting Groninger gasveld uit (update)

De NAM-locatie bij Zuidbroek
De NAM-locatie bij Zuidbroek © ANP
De Eerste Kamer heeft nog geen besluit genomen over het sluiten van de gaskraan in onze provincie. Een meerderheid wil eerst meer informatie over de leveringszekerheid, voordat ze voor het wetsvoorstel kunnen stemmen waarmee de kraan helemaal dicht gaat.
De BBB, VVD, PVV, JA21 en 50Plus wilden uitstel van de stemming. Het wetsvoorstel zou eigenlijk volgende week dinsdag behandeld worden, zo schrijft de NOS.
VVD-Eerste Kamerlid Van den Berg zei dat nog niet alle vragen over leveringszekerheid zijn beantwoord en hij wil eerst de behandeling in de Tweede Kamer afwachten van een wet over de 'gasmarkt': 'Laten we niet slechts naar één belang kijken', vulde hij aan. 'In een snel veranderende geopolitieke wereld moeten we ook oog hebben voor leveringszekerheid. In heel Nederland is een grote vraag naar energie.'

Boosheid bij andere partijen

Andere partijen zijn bang dat de formatiepartijen dit uitstel gebruiken zodat ze de gaskraan in de toekomst weer kunnen gebruiken. De formerende partijen verwerpen dat. Volgens de VVD is het niet de bedoeling om alsnog door te gaan met boren.
Ik dacht eerst, ze zijn een dag te laat met hun 1 aprilgrap
Susan Top - gedeputeerde gaswinning
GroenLinks-PvdA-woordvoerder Crone sprak van een procedureel gelegenheidsargument en senator Visseren van de Partij voor de Dieren had het over een nieuw dieptepunt in het vertrouwen van de overheid.

'Afstel lijkt me onbestaanbaar'

Gedeputeerde Susan Top reageert met ongeloof: 'Ik dacht eerst, ze zijn een dag te laat met hun 1 aprilgrap. Dit had ik niet zien aankomen. Ik denk bijna niemand, zeker niet in Groningen maar ook niet in Den Haag.' Top gaat er niet vanuit dat van uitstel, afstel komt. 'Maar het is de vraag waarom je deze onrust nu moet veroorzaken. Afstel lijkt me echt onbestaanbaar. Ik snap er helemaal niks van.'
'De moed zakt je bijna in de schoenen', vervolgt ze. 'Dat we de druk gaan opvoeren, lijkt me helder. Ze spelen hier echt met het vertrouwen van de Groningers. Dat zullen we heel scherp duidelijk maken. Wat we verder gaan doen, moeten we de komende dagen maar gaan kijken. Iedere keer als je denkt 'gekker kan het niet', gebeurt er weer iets. Dat maakt het allemaal erg wankel.'

Tweede Kamer met grote meerderheid voor

Het Gronings Tweede Kamerlid Sandra Beckerman van de SP is boos. 'Na al het leed, na alle onveiligheid die ons is aangedaan door een onbetrouwbare overheid, besluiten deze partijen in de Eerste Kamer om Groningers weer te laten wachten.' Kamerlid Julian Bushoff van Groenlinks-PvdA is 'sprakeloos'. 'Dit moet een fout zijn. Op 16 april kan de Eerste Kamer alsnog instemmen met het definitief stoppen van de gaswinning.'
De Tweede Kamer ging vorige maand met een overgrote meerderheid akkoord met het plan van demissionair staatssecretaris Vijlbrief om de gaswinningslocaties met beton vol te storten, waardoor de gaskraan dan definitief dicht kan. Volgens de Tweede Kamer moet dat zo snel mogelijk gebeuren (de oorspronkelijke planning was 1 oktober).

Vertrouwen voor de Groningers

Vijlbrief is verbaasd en teleurgesteld over het uitstel van de behandeling in de Eerste Kamer. Hij wijst erop dat in de Tweede Kamer 146 van de 150 leden voor sluiting van de putten hebben gestemd. Volgens hem is de Eerste Kamer wel gerechtigd om vragen te stellen vanwege de zorgvuldigheid, maar moet dat niet tot lang uitstel van het sluiten van de putten leiden.
Het Groningse veld kan nooit gebruikt worden voor de leveringszekerheid, want het levert aardbevingen op en dat schaadt de veiligheid van de Groningers, zegt Vijlbrief.
Hij gaat zijn best doen de vragen van de Eerste Kamer 'zo snel mogelijk te beantwoorden'. Het gaat volgens hem echt maar om één ding en dat is 'het vertrouwen voor de Groningers te herstellen'. Vijlbrief hoopt de Eerste Kamer op korte termijn uitleg te geven. 'Laten we dit nog deze maand behandelen zodat de putten dicht kunnen'.
Dit bericht is aangevuld met de reactie van gedeputeerde Susan Top.