Provinciale Staten ontsteld over uitstel gasbesluit: 'Dit is een middelvinger naar Groningers' (update)

Het Provinciehuis in stad Groningen
Het Provinciehuis in stad Groningen © Jos Schuurman/FPS
Een meerderheid in Provinciale Staten van Groningen wil woensdag in debat over het besluit van de Eerste Kamer om het wetsvoorstel om de gaskraan in Groningen definitief te sluiten, uit te stellen. Leden zijn ontsteld over het uitstel.
In de Eerste Kamer willen BBB, VVD, PVV, JA21 en 50Plus eerst meer informatie over de leveringszekerheid, voordat ze gaan stemmen over het definitief dichtdraaien van de gaskraan in onze provincie.
Zeker van BBB komt de vraag om uitstel als een verrassing. De partij zei tot dusver steeds dat ze de gaskraan in Groningen dicht wil hebben.

Middelvinger naar Groningers

Hendri Meendering van de Groningse fractie van GroenLinks noemt de BBB onbetrouwbaar als het aankomt op de veiligheid van Groningers. 'Het voelt als een middelvinger naar Groningers toe', aldus zijn fractiegenoot Nadja Siersema-Orsel. Hun SP-collega Agnes Bakker: 'Een schoffering van de belofte die Groningen is gedaan. Vertrouwen was er toch al niet. Tijd voor een andere koers en actie vanuit de provinciale politiek.'
PvdA-fractievoorzitter Pascal Roemers vindt het uitstelbesluit 'ongehoord en ongepast naar Groningen toe'. Zijn collega Paula Benjamins van D66: 'Ongelofelijk stuitend'. Kristel Rutgers van het CDA is woest over het 'onvoorstelbare en trieste' uitstel.

'Alle BBB-fracties zijn vóór het sluiten van Groningerveld'

Zij zijn maar een paar van de politici die in debat willen over het besluit van de Eerste Kamer. BBB-fractievoorzitter Gouke Moes steunt het verzoek om de kwestie woensdag te bespreken in een (al geplande) vergadering van Provinciale Staten. 'Alle BBB-fracties (Eerste Kamer, Tweede Kamer en Groningen) zijn onverminderd vóór het permanent sluiten van het Groningerveld', laat hij weten.

Welke stappen gaan Gedeputeerde Staten nemen?

Het spoeddebat zou woensdag moeten plaatsvinden en er is een politieke meerderheid die in debat wil. De partijen willen van Gedeputeerde Staten weten welke stappen ze gaan ondernemen. De partijen noemen het besluit van de Eerste Kamer een ‘zeer slechte zaak’.
‘Dit is de zoveelste keer dat gemaakte beloften aan Groningen mogelijk niet worden ingelost. Dit kunnen we niet accepteren. We zijn erg benieuwd welke stappen het college nu gaat nemen en wat andere Statenfracties willen doen’, zo valt te lezen in het statement van meerdere partijen.
Dat statement, waarmee het debat wordt aangevraagd, wordt dus ondertekend door een politieke meerderheid. De provinciale fracties van BBB, VVD, PVV en Forum voor Democratie ondertekenen dat document niet. De BBB laat weten dat er geen handtekening onder staat omdat de debataanvraag dinsdagavond laat was binnengekomen, ze steunen het debat van vandaag wel.