Vijlbrief bang voor een jaar later sluiten gaskraan, dreigt met opstappen (update)

Hans Vijlbrief bij een bespreking in het Provinciehuis in Groningen
Hans Vijlbrief bij een bespreking in het Provinciehuis in Groningen © Jos Schuurman/.FPS
Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw (D66) dreigt met aftreden als de Eerste Kamer de sluiting van de Groninger gaskraan uitstelt. Dat heeft hij zojuist laten weten in een Tweede Kamerdebat.
'Ik ga een lange vertraging van de Eerste Kamer-politiek niet meemaken. Ik ga daar niet voor staan. Dan vertrek ik, ga ik fijn in de Tweede Kamer zitten en ga ik daar mijn rol spelen. Maar ik accepteer niet dat er op onjuiste gronden… nu word ik emotioneel.'
Daarna werd de vergadering voor een kort moment geschorst. Vijlbrief hervat even later: 'Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) zegt al jaren dat er maar één veilig niveau van gaswinning is in Groningen en dat is nul. Er is tien jaar lang niet geluisterd naar het SodM, dus waarom wordt dit nog ter discussie gesteld? Er zijn reële risico's.'
Vijlbrief bang voor een jaar later sluiten gaskraan, dreigt met opstappen (update)

Wat is er aan de hand?

In de Eerste Kamer stelde de VVD dinsdagavond voor om de behandeling van de wet waarin de gaskraan definitief wordt gesloten, uit te stellen. Een meerderheid, waaronder dus de formerende partijen VVD, PVV, BBB en NSC, wil meer informatie over de leveringszekerheid. Dat leidde tot woede en ongeloof in Den Haag en in Groningen: bij het provinciebestuur Groningen gingen ‘alle alarmbellen af’.
In een debat in Tweede Kamer probeerde de VVD woensdagochtend de onrust weg te nemen. Het stoppen van de gaswinning staat wat de VVD betreft ‘niet ter discussie’, verzekerde Kamerlid Silvio Erkens. Zijn collega’s in de senaat wilden ‘slechts een extra schriftelijke vragenronde houden’.

'Gaat om een jaar of anderhalf jaar vertraging'

Maar Vijlbrief vreest dat het in de Eerste Kamer helemaal niet gaat om een aantal vragen. Hij wijst op een tekst van een VVD-senator waarin staat dat de partij pas een besluit wil nemen nadat er meer inzicht is in een ander wetsvoorstel in de Tweede Kamer, over de gasmarkt en leveringszekerheid. Volgens Vijlbrief is dat pas afgerond over één à anderhalf jaar. 'Daar werd ik boos van', zegt hij in het debat.
'Als het waar is dat hier een plan onder ligt, om een jaar of anderhalf jaar te vertragen, dan laten we willens en wetens de mensen in Groningen dus zo lang in onzekerheid. Wat doet dit met het vertrouwen in de politiek? Wat moeten Groningers hiervan denken?'
Vijlbrief hoopt dat er sprake is van een misverstand. 'Ik ga graag uit van het goede in de mens.'

PVV, NSC en BBB niet aanwezig, proberen zorg weg te nemen

De andere formerende partijen PVV, NSC en BBB zijn vandaag niet aanwezig bij het Kamerdebat. BBB-leider Van der Plas reageerde wel op de ontstane onrust. Ze zei vanochtend er geen seconde over te twijfelen dat de gaskraan op slot gaat. Volgens Van der Plas is er contact geweest met de Eerste Kamerfractie en zullen zij ‘100 procent voor sluiting’ stemmen.
NSC-leider Omtzigt zei vanochtend dat de Eerste Kamer natuurlijk onafhankelijk is, maar het uitstel heeft hem 'hogelijk verbaasd'. Hij denkt dat dit ook niet veel goeds doet voor het vertrouwen van de Groningers in de overheid.