VVD gaat door het stof: 'misverstand' over sluiting gaskraan

Eerste Kamerlid Caspar van den Berg van VVD
Eerste Kamerlid Caspar van den Berg van VVD © ANP
De VVD-fractie in de Eerste Kamer probeert een einde te maken aan de onrust over het sluiten van de gaskraan. Volgens Eerste Kamerlid Caspar van den Berg is er sprake van een ‘misverstand’.
Dinsdag veroorzaakte de VVD samen met de PVV en BBB een politieke rel door het definitief sluiten van de gaskraan op de tocht te zetten. De fractie wilde de behandeling van het wetsvoorstel om de gaswinning in Groningen te stoppen, uitstellen.

Woede en ongeloof

Dat leidde tot woede en ongeloof bij Groningse en Haagse politici. Bij het provinciebestuur gingen ‘alle alarmbellen af’, zei Commissaris van de Koning René Paas. Voor verantwoordelijk staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) was het de druppel die de emmer deed overlopen. Hij dreigde met opstappen als het voorstel van de VVD zou zorgen voor een lange vertraging van het sluiten van de gaskraan.

Niet zo bedoeld

Volgens Van den Berg was het allemaal niet zo bedoeld. Het beeld dat zijn partij zou aansturen op uitstel, berust op ‘een misverstand’, laat Van den Berg weten. Hij legde een verband met een ander wetsvoorstel over leveringszekerheid, dat later dit jaar wordt behandeld. De VVD wilde daarop wachten, maar daardoor zou de sluiting van de gaskraan maximaal 1,5 jaar worden uitgesteld.
Maar Van den Berg zegt zich dat niet te hebben gerealiseerd en zelf het misverstand de wereld in te hebben gebracht. ‘Toen ik dit ter sprake bracht, was ik me er niet van bewust dat deze wet nog anderhalf jaar op zich kan laten wachten.’
Wat de VVD-fractie in de Eerste Kamer betreft kan de wet die de sluiting van het Groninger gasveld regelt ‘direct’ worden behandeld, nadat de Eerste Kamer nog een schriftelijke vragenronde heeft gehouden. Staatssecretaris Hans Vijlbrief zei woensdag de vragen zo snel mogelijk te willen beantwoorden.
Commotie rondom 'misverstand' over sluiting gaskraan