Instellingen

Weblog Mischa van den Berg: Domme vingerwijzers

Haren is wereldnieuws en vooral de social media wordt al afgerekend. Het lijkt wel of zo snel mogelijk schuldigen moeten worden aangewezen. De burgemeester, de politie, de ouders, de crisis.
Ze worden door Twitteraars en Facebookers allemaal genoemd als hoofdschuldigen voor de bizarre situatie gisteren in het vroeger zo keurig aangeharkte Haren.
Er zal de komende dagen door allerlei deskundigen worden verklaard dat die social media een hele nieuwe dynamiek aan de samenleving geven. De trieste restanten zien we vandaag in Haren. Diezelfde social media maken het mogelijk dat iedereen zijn of haar mening probleemloos de wereld in kan slingeren. Geen probleem wat mij betreft. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed.
Het komt allemaal wel wat harder en rauwer binnen, al die meningen. Zoals de opvatting dat vooral de media de schuld hebben. In de journalistiek zijn we daaraan gewend. Al in de oudheid werd de boodschapper van slecht nieuws aangewezen als de bron van alle ellende. Met die boodschappers liep het lang niet altijd goed af. En de echte oorzaak werd en wordt er niet door verholpen.
Natuurlijk worden wij journalisten aangetrokken door nieuwswaardige situaties. Daarom hebben we voor dit vak gekozen. Een gezonde dosis nieuwsgierigheid en verwondering zijn onontbeerlijk om ons werk goed te doen. Het is onze maatschappelijke taak verslag te doen van al het nieuws dat zich aandient, zo goed als we dat kunnen.
We hadden ons voorbereid op Project X Haren. Maar de heftige kwaadaardigheid van de rellen hebben we niet aan zien komen, zoals bijna niemand dat aan zag komen. In de studio’s van RTV Noord en in Haren is door onze mensen razendsnel geschakeld. Live op radio en TV en internet is geprobeerd zo goed mogelijk een beeld te schetsen van de onvoorstelbare ontwikkelingen. Verslaggevers opereerden soms onder angstaanjagend intimiderende omstandigheden. Ze kwamen meermalen tussen het losgeslagen volk terecht. En ze bleven verslag geven. Omdat het zo hoort, omdat de wereld moet weten wat er gebeurd is. Ik ben er trots op dat bij onze omroep zoveel mensen werken die op dergelijke momenten laten zien uit het goede hout gesneden te zijn.
Voor al degenen die er nu op welk platform dan ook als de kippen bij zijn om onze verslaggeving de schuld te geven, daarom nog maar eens een keer: de brenger van het nieuws is niet degene die met stoeptegels gooit. De brenger van het nieuws is degene die laat zien dat er kennelijk iets grondig verkeerd zit in onze maatschappij. Daarover blijven wij verslag geven, ook als we er zelf klappen bij oplopen. Zegt het spreekwoord immers niet: wie zwijgt stemt toe?
Mischa van den Berg, hoofdredacteur RTV Noord.