Van 2017 tot 2021 wordt in de stad Groningen gewerkt aan een nieuwe Zuidelijke Ringweg. In dit dossier lees je wat dat voor jou als automobilist en bewoner betekent.

Op 19 oktober 2016 werd officieel groen licht gegeven voor de plannen van de Zuidelijke Ringweg, die jarenlang in de maak waren. In 2017 gaan de werkzaamheden van start.

Onze dossiers: A7 | Aardbevingen | Binnenstad Groningen | Blauwestad | Groninger Forum | Herindeling | Windmolens | Wonen in Stad | Zuidelijke Ringweg

Wat behelzen de plannen aan de Ringweg?

De verbouwing van de Ringweg is een groot project waardoor de verkeersdoorstroming door de stad en in de provincie Groningen moet verbeteren. Door het knooppunt Julianaplein vrij te maken van verkeerslichten en verschillende op- en afritten te verwijderen, moet de doorstroming op de ringweg verbeteren. Ook wordt een deel van de ringweg ondergronds aangelegd.

Door de aanpassingen moeten verschillende drukke routes in de stad worden ontlast. Toch zijn er ook wegen in de stad die juist meer verkeer zullen krijgen.

Lezen: De belangrijkste veranderingen van de nieuwe Zuidelijke Ringweg

Wanneer zijn de werkzaamheden aan de Ringweg?

Als eerst wordt in 2017 de Helperzoomtunnel aangelegd bij de stadswijk Helpman en worden er parkeervoorzieningen geregeld bij Hoogkerk. Ook worden op meerdere plekken tijdelijke weken aangelegd. In de zomer van 2018 gaat het knooppunt Julianaplein er helemaal uit. De werkzaamheden duren naar verwachting tot en met 2021.

Afbeelding
 

RTV Noord houdt de ontwikkelingen van de Ringweg Zuid nauwlettend in de gaten. Wat zijn de veranderingen aan de weg? Wanneer wordt er gebouwd? Wat zijn de bezwaren van omwonenden en vooral: wanneer sta je door de werkzaamheden in de file?

Lezen: Werk aan de Zuidelijke Ringweg: wat is de invloed op het verkeer?

Trend: het wordt drukker op de weg

Tijdens de bouwwerkzaamheden heeft Groningen te maken met een steeds grotere verkeersstroom op de Ringweg en in de Stad. De belangrijkste signalen zijn:

Laatste nieuws over de Ringweg

Dit is het laatste nieuws over de ontwikkelingen, met het nieuwste bericht bovenaan: