Flames naar halve finale play-offs

GRONINGEN - GasTerra Flames heeft zich donderdagavond geplaatst voor de halve finale om de landstitel. De derde wedstrijd in de best-of-three serie tegen Weert werd in Martiniplaza gewonnen met 82-73. Matt Haryasz was de uitblinker met 28 punten en 12 rebounds.
Flames nam vanaf het begin het initiatief. Halverwege het eerste kwart stond het 14-8 voor de thuisploeg. Matt Haryasz was in die fase al goed voor negen punten. Met een driepunter bepaalde Matt Bauscher de stand op 17-10. Weert miste een aantal aanvallen en via Haryasz werd het 19-12. De ploeg van coach Marco van den Berg bleef geconcentreerd, maar kon de gasten nog niet afschudden. Glenn Stokes, de uitblinker van afgelopen dinsdag, kwam nog niet aan scoren toe. Het eerste kwart werd afgesloten met een 21-17 voorsprong voor Flames.
Aan het begin van het tweede kwart ging het over en weer. Het schot bij de thuisploeg viel aanvankelijk minder en Weert was scherp in de fastbreak. Robby Bostain sloeg met een driepunter een gaatje van zeven punten; 34-27. Met nog vier minuten te gaan stond het 37-32. In de eerste helft was sprake van een totaal andere wedstrijd dan in het eerste thuisduel afgelopen zaterdag. Onder meer via twee driepunters van Stokes bleef Weert in de wedstrijd en was de ruststand 44-39. Haryasz stond halverwege al op vijftien punten.
Flames begon het derde kwart met zes punten op rij, waardoor de marge voor het eerst boven de tien kwam; 50-39. De bijna 2400 toeschouwers zagen vervolgens dat gasten terugknokten. Ondanks een veelvuldig scorende Haryasz bedroeg het verschil met nog drie minuten te gaan in het derde kwart vijf punten 57-52. Haryasz dunkte op fraaie wijze de 63-58 binnen en twee benutte vrije worpen van Matt Bauscher bepaalden de stand met nog tien minuten te gaan op 65-60.
Net als in het derde begon Flames agressief aan het laatste kwart. Via scores van Jason Dourisseau, Aron Royé en drie keer Jason Ellis kwam de stand op 75-62. Met nog zes minuten te gaan moest Ellis met vijf fouten naar de kant. Vijf punten op rij voor Weert brachten de spanning toch nog weer enigszins terug . Twee minuten voor tijd was het verschil nog zes; 77-71. Flames hield in de slotfase het hoofd koel en Bostain bepaalde de eindstand via een vrije worp op 82-73.
Matt Haryasz was topscorer met 28 punten. Matt Bauscher tekende voor 18 punten. Flames speelt in de halve finale tegen Eiffel Towers. Te beginnen aanstaande zondag met een thuiswedstrijd.