Flames op achterstand in finalereeks

LEIDEN - Gasterra Flames heeft zaterdagavond het eerste duel in de strijd om het Nederlands kampioenschap met 107-89 verloren van Leiden. De Groningers stonden aan het einde van het derde kwart nog met 74-73 voor, maar stortten in het vierde kwart volledig in.
Flames begon goed aan de wedstrijd. Driepunters van Matt Bauscher en Robby Bostain vielen meteen goed. Aan beide kanten werd met scherp geschoten en halverwege het eerste kwart stond het 17-15 in het voordeel van de Groningers. Bauscher schoot vlot drie driepunters raak en omdat ook Leiden goed schoot was het een zeer attractief duel voor het publiek. Na het eerste kwart had Flames een voorsprong genomen van 31-25 met een ongekend goed schotpercentage.
Aan het begin van het tweede kwart kwam Leiden snel langszij. Het schot voor Flames viel in deze fase even niet. Uitzondering hierop was Matt Bauscher, hij tekende halverwege dit kwart al voor dertien punten. Met nog drie minuten op de klok kreeg Leiden-coach Toon van Helfteren een technische fout. Mede hierdoor breidde Flames de voorsprong uit tot 41-35. Hierna herpakte Leiden zich en kwam sterk terug, maar bij rust stonden de Groningers met 50-48 voor. Het was een zeer aantrekkelijke eerste helft waarin beide teams aanvallend een zeer hoog niveau haalden.
Na de rust werden er veel persoonlijke fouten gemaakt waardoor er veel onderbrekingen waren. Leiden pakte het initiatief en kwam op voorsprong: 59-56. Flames miste de nodige vrije worpen en ook verdedigend liep het minder bij de formatie van coach Marco van den Berg. Het duel werd bloedstollend spannend, beide ploegen stonden om beurten op voorsprong. Flames ging het laatste kwart in met een voorsprong van één punt: 74-73.
In het begin van het vierde kwart liet Flames het helemaal liggen. Leiden toonde veerkracht, kwam terug en nam de leiding over met 85-74. De thuisploeg zette hiermee een run neer van vijftien onbeantwoorde punten waarop de Groningers het antwoord schuldig moesten blijven. Dit bleek het beslissende verschil te zijn in de wedstrijd. Flames probeerde nog aan te zetten, maar moest lijdzaam toezien hoe Leiden de grens van de honderd punten passeerde. Topscorer aan de kant van Flames was Matt Bauscher met 17 punten. Dinsdag de tweede wedstrijd in Martiniplaza.