Flames trekt stand gelijk na ruime zege

GRONINGEN - GasTerra Flames heeft dinsdagavond de tweede wedstrijd in de finale om de landstitel gewonnen. In een vol Martiniplaza won Flames met 83-68. De stand in de best-of-seven-serie is nu 1-1.
Vanaf het begin was duidelijk dat het ergens om ging. De intensiteit was hoog en geen van beide ploegen kon onmiddellijk een stempel op de wedstrijd drukken. Halverwege het eerste kwart stond het 9-9, waarbij Matt Haryasz al tegen twee persoonlijke fouten aangelopen was. Onder een hels fluitconcert kwam Arvin Slagter binnen de lijnen. Dit naar aanleiding van een elleboogstoot die Slagter zaterdag in de eerste wedstrijd uitdeelde aan Aron Royé. Een sterke aktie van John Turek betekende 14-12. Robby Bostain bepaalde met een tweepunter de stand na tien minuten op 18-15.
De eerste driepunter van de avond kwam op naam van Bostain; 21-15. Op de stand 23-17 liep Henry Bekkering al tegen zijn derde fout aan. Het tempo bleef hoog, waarbij de thuisploeg steeds een kleine voorsprong had. Halverwege het tweede kwart stond het 26-25. Zoals zo vaak had de ploeg van coach Marco van den Berg weer moeite met het benutten van vrije worpen. In de eerste twee kwarten werd amper de helft raak gegooid. Flames probeerde in de laatste twee minuten een gaatje te forceren. Jason Ellis scoorde 33-26 en Matt Bauscher zorgde voor 35-26. De rust werd bereikt met een 35-28 voorsprong voor Flames.
De ruim 4.200 toeschouwers zagen dat de eerste score van het derde kwart van Leiden was, maar Jason Dourisseau tekende na een steal de 39-30 aan. Een driepunter van Matt Bauscher bracht de voorsprong voor het eerst boven de tien punten; 44-32. Daarna ging het hard via scores van onder meer Haryasz en John Turek sloeg de thuisploeg een groot gat. Met nog vier minuten te gaan was de stand 52-35. Turek kreeg vervolgens snel twee fouten, waardoor hij naar de kant gehaald werd. De voorsprong bleef echter ruimschoots in stand. Met nog één kwart te gaan was de marge vijftien punten; 59-44.
De wedstrijd was daarmee duidelijk gespeeld. Flames was na de duidelijke nederlaag afgelopen zaterdag op alle fronten beter. Vooral de wil om te winnen was groot hetgeen onderstreept werd door Bauscher. Met een driepunter bepaalde de Amerikaan het verschil op twintig; 66-46. Bauscher onderstreepte zijn goede optreden door met nog ruim vijf minuten te gaan kort achter elkaar nog twee driepunters te maken, waarbij de laatste van heel ver door het netje ging. In de slotfase was er nog een opstootje tussen Bauscher en Slagter. Beide spelers kregen hiervoor een technische fout. In de laatste minuten verslapte de concentratie bij Flames, maar de 83-68 zege was een feit.
Matt Bauscher was topscorer met 23 punten. Matt Haryasz maakte 18 punten en hij pakte 12 rebounds. De derde wedstrijd is aanstaande donderdag in Leiden.