Nederlaag met perspectief voor FC Groningen

ALMELO - FC Groningen heeft donderdagavond de eerste wedstrijd in de halve finale van de play-offs tegen Heracles met 3-2 verloren. Bij rust was het 2-1. Groningen stond steeds op achterstand, maar doelpunten van Ivens en Bacuna maakten de nederlaag niet onoverkomelijk. De return is zondag in Euroborg.
Eerste helft

In een levendige beginfase kwam Groningen al in de zesde minuut op achterstand. Een voorzet van Looms werd half weggewerkt door Luciano, die daarbij wel gehinderd werd. Everton bracht de bal opnieuw in en Armenteros kon van dichtbij tussen een paar verdedigers in binnentikken. Twee minuten later kreeg Bacuna op aangeven van Tadic een vrije doortocht, maar doelman Pasveer kwam tijdig zijn doel uit. Na een kwartier spelen onderstreepte Overtoom van afstand het betere eerste kwartier van de thuisploeg. Hij kon eenvoudig opstomen, ongehinderd vanaf zestien meter schieten en verdubbelde de voosprong: 2-0.
Twee minuten later bracht Ivens FC Groningen, op aangeven van Stenman, van heel dichtbij snel terug in de wedstrijd. Via een snelle combinatie werd de Zweed over de linkerkant weggestuurd, hij leverde een prima voorzet af die door Ivens werd afgewerkt. Na een half uur redde Luciano knap op een afstandsschot van Armenteros. Groningen bleef overeind, maar had wel de nodige overtredingen nodig om Heracles af te stoppen. Vlak voor rust dook Ivens opnieuw op in het strafschopgebied van de thuisploeg, maar zijn kopbal ging over.

Tweede helft

Vlak na de rust kreeg Groningen een goede kans op de gelijkmaker. Tadic kwam goed door over de linkerkant, gaf goed voor maar Bacuna was ongelukkig in zijn afwerking en zag de bal overgaan. Aan de andere kant pakte Luciano een schot van Everton. In de 56e minuut werd het 3-1. Armenteros kon een hoekschop van Fledderus eenvoudig van heel dichtbij binnenkoppen. Vanaf de aftrap ging Tadic op avontuur en hij vond Bacuna bij de eerste paal, die de 3-2 binnenschoof. Vervolgens had het vanaf de aftrap gelijk kunnen worden. Doelman Pasveer knalde de bal tegen een goed doorjagende Bacuna aan, waardoor de bal omhoog ging, maar Bacuna kreeg zijn hoofd onvoldoende tegen de dwarrelende bal.
Een kwartier voor tijd schoot Fledderus de bal op de lat nadat hij in een moeilijke positie was terecht gekomen aan de linkerkant van het veld en een voorzet leek te willen geven. Een schot van Looms werd losgelaten door Luciano, maar de doelman herstelde zich door de rebound van Douglas te keren. Groningen stond het laatste kwartier constant onder druk. Na een zwakke terugspeelbal van Enevoldsen trok Kieftenbeld vijf minuten voor tijd Armenteros tegen de grond. De rechtsback van Groningen kreeg zijn tweede gele kaart en moest met rood van het veld. Luciano hield zijn ploeg in de 88e minuut op de been door een volley van Everton uit de hoek te tikken.

Opstellingen

Heracles Almelo: Remko Pasveer; Tim Breukers, Birger Maertens, Antoine van der Linden, Mark Looms; Kwame Quansah, Willie Overtoom (81' Marko Vejinovic), Mark-Jan Fledderus; Darl Douglas (79' Glynor Plet), Samuel Armenteros, Everton.
FC Groningen: Luciano da Silva; Maikel Kieftenbeld, Andreas Granqvist, Jonas Ivens, Fredrik Stenman, Thomans Enevoldsen (90' Jeroen Veldmate), Tom Hiariej (85' Danny Holla), Tim Sparv, Petter Andersson (77' Femi), Dusan Tadic; Leandro Bacuna.

Overige Feiten

Scheidsrechter: Jan Wegereef.
Toeschouwers: 8.113.
Gele kaarten: 27' Kieftenbeld, 29' Stenman, 35' Granqvist, 39' Looms, 86' Kieftenbeld.
Rode kaart: 86' Kieftenbeld (2x geel).
Doelpunten: 6' Armenteros 1-0, 15' Douglas 2-0, 17' Ivens 2-1, 56' Armenteros 3-1, 57' Bacuna 3-2.