FC Groningen naar finale play-offs na 2-1 winst

GRONINGEN - FC Groningen heeft zich zondagmiddag geplaatst voor de finale van de play-offs. In Euroborg won FC Groningen met 2-1 van Heracles Almelo. Bij rust stond het 1-0. De doelpunten werden gemaakt door Andersson en Femi. De tegenstander in de finale is ADO Den Haag, de eerste wedstrijd wordt aanstaande donderdag in Den Haag gespeeld.
Eerste helft

FC Groningen begon goed aan de wedstrijd. De eerste kans kwam op naam van aanvoerder Andreas Granqvist. Uit een hoekschop van Dusan Tadic kopte Tim Sparv de bal door op het hoofd van Granqvist. De bal ging via een verdediger van Heralces Almelo net naast het doel van Remko Pasveer. Na twaalf minuten spelen werd FC Groningen opnieuw gevaarlijk. Na een knappe actie van Tadic op de achterlijn, kwam de bal via Femi bij Petter Andersson terecht. De Zweed speelde zich knap vrij voor doelman Pasveer, maar die bracht met zijn voeten redding.
FC Groningen kwam na een halfuur spelen op een verdiende 1-0 voorsprong. Na een mooie aanval via Fredrik Stenman, Tadic en Andersson rondde laatstgenoemde de aanval af door de bal in het zestienmetergebied beheerst in de hoek te plaatsen. Op slag van rust was Tadic dichtbij de 2-0, maar hij zag zijn schot aangeraakt worden door een Heraclied, waardoor de bal net naast ging.

Tweede helft

FC Groningen kwam sterk de kleedkamer uit. Nadat Leandro Bacuna de kans op 2-0 liet liggen, was het een minuut later wel raak. Stenman gaf een lange bal op Tadic. De Servier legde de bal vervolgens klaar voor Femi die de aanval knap en rustig afrondde. Het was Femi's eerste doelpunt dit seizoen en voor Tadic al zijn twintigste assist.
Na de 2-0 zette Heracles Almelo de thuisploeg even onder druk. Invaller Glynor Plet had een goede mogelijkheid op de aansluitingstreffer, maar hij nam de bal verkeerd aan om echt gevaarlijk te worden. In de 66ste minuut werd Heracles Almelo wel gevaarlijk. Na een vrije trap van Mark-Jan Fledderus kopte Samuel Armenteros de bal bijna in het doel, ware het niet dat Luciano de bal knap van de lijn hield. Plet kon de bal in de nastoot in het doel schieten, maar hij trapte volledig mis.
Een kwartier voor tijd beging Sparv een overtreding op Fledderus. Sparv kreeg al geel in de eerste helft en scheidsrechter Pol van Boekel bestrafte deze overtreding met geel en dus kon Sparv met rood van het veld. De vrije trap van Fledderus werd vervolgens stijlvol gepakt door doelman Luciano.
Vlak voor tijd werd het weer spannend in Euroborg. Plet was eerder al dichtbij, maar dit keer kopte hij raak uit een voorzet van Kwame Quansah: 2-1. FC Groningen kende nog een aantal benauwde momenten, maar de ploeg van trainer Pieter Huistra hield zich uiteindelijk staande. FC Groningen aanvaller Tadic wacht mogelijk een schorsing, omdat hij vlak voor tijd Plet een stomp in de maagstreek gaf. Het incident ontging het arbitrale trio.
FC Groningen speelt aanstaande donderdag de eerste wedstrijd van de finale tegen ADO Den Haag (20.45 uur). Volgende week zondag volgt de return in Euroborg (12.30 uur). De winnaar plaatst zich voor de voorrondes van de Europa League.

Opstellingen

FC Groningen: Luciano da Silva; Tom Hiariej (70' Virgil van Dijk), Andreas Granqvist, Jonas Ivens, Fredrik Stenman; Danny Holla, Femi (60' Thomas Enevoldsen), Tim Sparv, Leandro Bacuna, Dusan Tadic; Petter Andersson (77' Jeroen Veldmate).
Heracles Almelo: Remko Pasveer; Tim Breukers, Birger Maertens (79' Peter Reekers, Antoine van der Linden (67' Ben Rienstra), Mark Looms; Kwame Quansah, Marko Vejinovic, Mark-Jan Fledderus; Darl Douglas (51' Glynor Plet), Samuel Armenteros, Everton.