FC Groningen kan Europees voetbal zo goed als vergeten

DEN HAAG - De kans dat FC Groningen volgend seizoen Europa in gaat is zo goed als verkeken. In Den Haag verloor Groningen donderdagavond na een 1-0 ruststand met 5-1 van ADO Den Haag. Jonas Ivens redde na ruim een uur de eer voor Groningen. De return is zondag in Groningen.
Eerste helft

De thuisclub begon onstuimig en kreeg al in de tweede minuut een grote kans. Kubik stond op aangeven van Verhoek helemaal vrij, maar hij schoot van dichtbij op het lichaam van Luciano. FC Groningen begon voorzichtig en loerde op de snelle omschakeling. Dat lukte in de zesde minuut voor de eerste keer. Tadic vond Enevoldsen bij de eerste paal, maar het werd via een verdediger een hoekschop. Na de tijdelijke staking van ruim tien minuten nam ADO snel weer het initiatief. In de zestiende minuut schoot Verhoek voorlangs en nog in dezelfde minuut tikte Ivens een voorzet van Kubik bijna in eigen doel. Een paar minuten later kwam Groningen na een vlotte aanval goed door, maar Enevoldsen kon niet goed afronden.
Aan de andere kant werd in de 21e minuut wel gescoord. Toornstra kon na een prima steekpass alleen op Luciano af en de middenvelder schoot overtuigend raak. Kort daarna trof Immers de paal en knalde Kubik over. De ploeg van trainer Pieter Huistra had in de eerste helft grote moeite om onder de druk van Den Haag uit te komen. Tadic kreeg wel een kansje op de gelijkmaker, maar de hoek was te moeilijk. Na ruim een half uur kopte Ivens in duel met Immers een voorzet achterwaarts bijna in eigen doel. Richting de rust kwam er iets meer evenwicht in de wedstrijd, maar Groningen bleef de onderliggende partij.

Tweede helft

Met Van Dijk in plaats van Kieftenbeld probeerde Groningen in de tweede helft meer grip op de wedstrijd te krijgen. In de 48e minuut had Bacuna de gelijkmaker op de schoen, maar trof van dichtbij slechts de paal. Vijf minuten later viel de 2-0. Luciano hield een schot van Immers moeizaam tegen en de rebound werd door Toornstra binnengetikt. Deze treffer gaf de thuisploeg alleen maar meer vertrouwen en Groningen bleef veel moeite houden met de aanvalsopbouw. Toch scoorde FC Groningen uit het niets. Een hoekschop werd in de 64e minuut in eerste instantie afgeslagen, waarna Tadic opnieuw voor kon zetten. Ivens kon geheel vrijstaand bij de tweede paal binnenkoppen. De vreugde was van korte duur, omdat Immers vanaf de rand van het strafschopgebied de bal in de rechterbenedenhoek joeg.
In de 72e minuut profiteerde Den Haag van slecht ingrijpen van de Groninger defensie. Eerst ging ging Granqvist in de fout en in tweede instantie was Toornstra scherper dan Ivens, waardoor hij de 4-1 binnen kon schuiven. Ruim tien minuten voor tijd moest Luciano weer reddend optreden na een goede kopbal van Leeuwin. Ook na de 4-1 kreeg FC Groningen nauwelijks tijd om op te bouwen. De thuisploeg bleef druk zetten over het hele veld en een goed weerwoord van de gasten bleef uit. Zes minuten voor tijd ging Luciano voor de tweede keer in de fout. Hij verkeek zich op een hard schot van Leeuwin, waardoor de bal in het doel plofte. Zo verloor FC Groningen na een zwakke wedstrijd met 5-1 en plaatste zich daarmee in een zo goed als kansloze positie voor de return aanstaande zondag in de Euroborg.

Opstellingen

ADO Den Haag: Gino Coutinho; Ahmed Ammi, Christian Kum, Timothy Derijck, MitchelL Piqué; Ramon Leeuwin, Aleksandar Radosavljevic, Jens Toornstra (90' Mike van Duinen); Wesley Verhoek, Lex Immers, Frantisek Kubik (90' Kevin Visser).
FC Groningen: Luciano da Silva; Maikel Kieftenbeld (46' Virgil van Dijk) , Jonas Ivens, Andreas Granqvist, Fredrik Stenman; Thomas Enevoldsen, Femi (81' Skhodran Metaj), Tom Hiariej, Leandro Bacuna, Dusan Tadic; Petter Andersson (70' Tim Matavz).

Overige feiten

Scheidsrechter: Pieter Vink
Toeschouwers: 12.564
Gele kaarten: 19' Kum, 19' Femi, 57' Van Dijk.
Doelpunten: 21' 1-0 Toornstra, 53' 2-0 Toornstra, 64' 2-1 Ivens, 67' 3-1 Immers, 72' 4-1 Toornstra, 84' 5-1 Leeuwin.