Flames beslist zesde wedstrijd in laatste kwart

GRONINGEN - GasTerra Flames heeft zaterdagmiddag de zesde wedstrijd in de finale van de play-offs om de landstitel gewonnen. In Martiniplaza besliste Flames de wedstrijd in het vierde kwart en won met 63-57. Het beslissende zevende duel wordt zondag in Leiden gespeeld.
Voor ruim 4.300 toeschouwers lag de druk vanaf het begin bij de thuisploeg. Er moest gewonnen worden om nog in de race te blijven. Na ruim vijf minuten spelen stond het 10-10. De eerste driepunter van Flames kwam op naam van Matthew Otten en dat betekende 13-10. Kort daarna maakte Worthy de Jong namens Leiden al zijn derde driepunter en een gewone score, waardoor hij degene was die de thuisploeg in het begin handenvol werk bezorgde. Leiden liep weg naar 19-16, maar Jason Ellis zorgde met een vrije worp en een score voor 19-19.
Ook het begin van het tweede kwart ging gelijk op. John Turek viel op met twee scores, maar toch stonden de gasten na vier minuten met 24-23 voor. De gasten hadden de zaak verdedigend goed op orde en dat zorgde ervoor dat de ploeg van coach Marco van den Berg moeite had om het netje te vinden. Er werd heel aarzelend gespeeld en dat gaf Leiden het gevoel dat er iets te halen viel. Aron Royé zorgde met zijn eerste driepunter voor 28-28. De rust werd bereikt bij 30-30.
Na de pauze bleef het een close game. Beide teams waren volstrekt aan elkaar gewaagd. Flames stond na bijna vijf minuten spelen met 38-35 voor. Matt Haryasz bracht de stand op 40-35 en zo groot was het verschil tot dan toe niet geweest. Ellis bracht de marge op zeven. In deze fase nam de thuisploeg duidelijk het initiatief en kwam via tien punten op rij met 44-35 voor. Toch brak Leiden nog niet, want ze kwamen terug tot 45-42. Het derde kwart eindigde bij 48-44.
Flames bouwde de score in het laatste kwart weer uit naar een marge van zeven. Via onder andere Jason Dourisseau en John Turek werd het 53-46. Met nog ruim vijf minuten te gaan zorgde Dourisseau er met een hele verre driepunter voor dat de voorsprong voor het eerst boven de tien kwam; 57-46. Leiden kwam nog weer terug tot 57-51, maar in de slotfase hield Flames het hoofd koel. De voorsprong bleef in tact en het publiek vierde feest. De zege ging met 63-57 naar de thuisploeg die daarmee een zevende en beslissende wedstrijd afdwongen.
Jason Dourisseau was topscorer met 15 punten. Matt Bauscher tekende voor 10 punten en Jason Ellis pakte 9 rebounds.