FC Groningen ondanks topprestatie niet Europees

GRONINGEN - FC Groningen speelt volgend seizoen geen Europees voetbal. In Euroborg leverde de ploeg van trainer Pieter Huistra een unieke prestatie door met 5-1 te winnen en daardoor werd de eerdere nederlaag teniet gedaan. In de strafschoppenserie ging het mis voor FC Groningen, nadat Sparv en Matavz een strafschop misten.
Eerste helft

Met Van Loo in het doel, Van Dijk op de rechtsbackpositie, Sparv op het middenveld en Matavz in de spits voerde trainer Pieter Huistra een flink aantal wijzigingen door ten opzichte van afgelopen donderdag. En FC Groningen begon voortvarend aan de wedstrijd. Al na veertig seconden kreeg Matavz de eerste grote kans. Na een pass van Tadic schoot Matavz de bal tegen Coutinho aan. Aan de andere kant kreeg Boelykin twee minuten later een dot van een kans. De Rus kopte geheel vrijstaand op het doel van Van Loo, die uitstekend redding bracht. Na negen minuten spelen kreeg ADO Den Haag opnieuw een grote kans. Verhoek gaf de bal voor op Immers die ongehinderd naast schoot.
FC Groningen had daarna moeite om kansen te creëren. ADO Den Haag stond goed opgesteld en kwam niet in de problemen. Toch kwam FC Groningen in de 24ste minuut op een 1-0 voorsprong. Matavz rondde een puntgave voorzet van Tadic af door de bal snoeihard achter Coutinho te koppen. Na het doelpunt dicteerde FC Groningen de wedstrijd en ging het op jacht naar de 2-0. Daar waar de 2-0 in de lucht hing, kwam ADO Den Haag zomaar op 1-1. Immers profiteerde van zwak uitverdedigen van Van Dijk en schoot de bal onberispelijk achter doelman Van Loo.
Vlak voor rust was Sparv nog dichtbij de 2-1 na een hard afstandsschot. Coutinho had moeite met het schot en liet de bal los. Van Dijk wilde de bal in de nastoot binnen schieten, maar werd onderuit gehaald. FC Groningen claimde een strafschop, maar scheidsrechter Kuipers zag er niets in.
Tweede helft
Trainer Pieter Huistra besloot om Van Dijk van de rechtsbackpositie af te halen en in de spits te zetten, naast Matavz, om ADO Den Haag nog meer onder druk te zetten. En dat leverde ook meteen een doelpunt op. In de 50ste minuut schoot Van Dijk een vrije trap raak, waardoor FC Groningen op een 2-1 voorsprong kwam. Ruim vijf minuten later kwam FC Groningen zelfs op een 3-1 voorsprong. Bacuna schoot na een individuele actie net buiten het zestienmetergebied de bal onder Coutinho door. En het werd nog mooier voor FC Groningen nadat Van Dijk een minuut later de 4-1 binnenschoot. FC Groningen had daarna nog één doelpunt nodig om verlenging af te dwingen en twee doelpunten nodig om Europees voetbal te spelen.
Na ruim een uur spelen kon Boelykin ADO Den Haag weer op 4-2 schieten, maar hij schoot de bal net over het doel van Van Loo heen, waardoor het wonder van Euroborg nog steeds mogelijk was. Matavz was zelfs heel dichtbij de 5-1, maar zijn schot belandde op de bovenkant van de lat.
In de slotfase van het duel gebeurde er van alles. Verhoek deelde een elleboogstoot uit aan Stenman. Scheidsrechter Kuipers zag het incident, maar bestrafte het slechts met een gele kaart. Even later stuurde Kuipers ADO-verdediger Pique wel met rood van het veld, na een handsbal op de doellijn. FC Groningen kreeg een strafschop en die werd benut door Matavz: 5-1. Door de 5-1 eindstand moest er een verlenging aan te pas komen om te bepalen wie uiteindelijk Europees voetbal mag spelen volgend seizoen.
In die verlenging werd vervolgens niet gescoord, en dus moesten strafschoppen uiteindelijk de beslissing brengen. FC Groningen leek op rozen te zitten, nadat Radosavljevic zijn strafschop miste. Sparv kon FC Groningen op 3-2 zetten, maar zijn strafschop werd door Coutinho gepakt. Matavz moest de laatste strafschop van FC Groningen benutten, maar hij schoot op de lat en dus won ADO Den Haag de strafschoppenserie en speelt FC Groningen volgend seizoen geen Europees voetbal.
Opstellingen
FC Groningen: Brian van Loo; Virgil van Dijk (96' Thomas Enevoldsen), Jonas Ivens, Andreas Granqvist, Fredrik Stenman; Petter Andersson, Tom Hiariej (80' Femi), Tim Sparv, Leandro Bacuna (88' Norair Mamedov), Dusan Tadic; Tim Matavz.
ADO Den Haag: Gino Coutinho; Ahmed Ammi, Christian Kum, Timothy Derijck, Mitchell Piqué; Ramon Leeuwin (58' Frantisek Kubik - 90' Pascal Bosschaart), Aleksandar Radosavljevic, Jens Toornstra; Wesley Verhoek, Lex Immers, Dmitri Boelykin (72' Kevin Visser).

Overige feiten

FC Groningen - ADO Den Haag: 5-1 (1-1)
Scheidsrechter: Björn Kuipers.
Toeschouwers: 16.000.
Gele kaarten: Hiariej (FC Groningen), Ammi, Verhoek, Kubik, Derijck (ADO Den Haag)
Rode kaart: Piqué (ADO Den Haag)
Doelpunten: 1-0 Matavz 24', 1-1 Immers 37', 2-1 Van Dijk 50', 3-1 Bacuna 56', 4-1 Van Dijk 58', 5-1 Matavz (p.) 89'