GasTerra Flames grijpt naast tweede titel op rij

LEIDEN - De basketballers van GasTerra Flames zijn er niet in geslaagd om voor de tweede achtereenvolgende keer kampioen van Nederland te worden. In een bomvolle Vijf Meihal was Leiden uiteindelijk na drie verlengingen te sterk voor Flames: 96-95. Na de reguliere speeltijd stond het 69-69.
Eerste helft

Flames keek al vrij snel tegen een achterstand aan van vijf punten in de Vijf Meihal, nadat McGhee de stand op 10-5 bracht met een driepunter. Boxley maakte het verschil groter nadat hij voor 16-9 zorgde. Bauscher en Dourisseau zorgden voor de aansluiting: 16-13. Het verschil werd acht punten door Boxley met een driepunter: 21-13. Sas zorgde even later voor 24-16 uit een driepunter, alweer de vierde van Leiden in het eerste kwart, tegenover nul rake driepunters voor Flames. Na de score van Turek, 24-18, zorgde Slagter voor 26-18 en de voorsprong van acht punten.
Leiden vergrootte de voorsprong naar elf punten aan het begin van het tweede kwart via De Jong. De voorsprong werd verkleind door de eerste rake driepunter van de wedstrijd (Roye) en door een score van Bauscher: 29-23. Flames kwam daarna beter in de wedstrijd en Ellis maakte er 29-25 van. Aan het eind van het tweede kwart zakte Flames terug en speelde het niet goed. Leiden kon opnieuw uitlopen, Smith zorgde voor een verschil van elf punten (38-27). In de allerlaatste seconden van de eerste helft zorgde Roye met zijn tweede driepunter voor de belangrijke aansluiting: 40-33.

Tweede helft

Dourisseau zorgde met de eerste score in het derde kwart voor 40-35 en even later voor 44-41; de achterstand nog maar drie punten. Dourisseau, niet voor niets MVP, zorgde ook voor de 46-46. Leiden liep daarna weer iets uit, 52-47 via De Jong. Flames kreeg de kans om minimaal op gelijke hoogte te komen, maar de vrije worpen van onder andere Haryasz en Ross gingen mis. Aan de andere kant benutte Boxley wel zijn vrije worpen en dus keek Flames aan het eind van het derde kwart tegen een 54-50 achterstand aan.
In het spannende laatste kwart zorgde Boxley voor een voorsprong van zes punten, maar Bauscher verkleinde het gat weer tot drie met een score en een bonus. De wedstrijd ontwikkelde zich steeds meer tot een close game. Door de rake driepunter van Dourisseau nam Flames de leiding: 62-64. Even later nam Leiden weer de leiding door twee benutte vrije worpen van Slagter: 65-64. In de tegenaanval kreeg Flames twee vrije worpen te nemen en Haryasz schoot twee keer raak: 65-66. In de volgende aanval van Leiden pakte Slagter zijn eigen rebound nadat zijn tweede vrije worp misging en scoorde 68-66 en wist de bonus ook te benutten: 69-66. Turek zorgde voor de aansluiting met nog dertig seconden op de klok: 69-68. In de tegenaanval miste Slagter en maakte Smith de aanvallende fout, waardoor Haryasz twee vrije worpen mocht nemen. Hij benutte er één van: 69-69. Met nog tien seconden op de klok kon Leiden het beslissen, maar Jackson stuitte op Haryasz en daardoor kwam er een verlenging.

Verlengingen

In de eerste verlenging liep Flames uit naar 73-77 door Bauscher, maar Leiden kwam terug door een driepunter van McGhee. Aan het eind van de eerste verlenging stond het 80-80, waardoor er een tweede verlenging nodig was. In die tweede verlenging was de spanning wederom om te snijden. Bauscher begon die verlenging goed met een driepunter, maar aan het eind was de stand nog steeds in evenwicht (86-86), waardoor er zelfs nog een derde verlenging noodzakelijk was.
In de derde verlenging zorgde Bostain voor 86-89 na een rake driepunter. Flames leek lange tijd op weg naar de titel, helemaal toen Ross het gat vergrootte tot vier punten (87-91). Toch ging het nog mis in de bloedstollende laatste minuten. Leiden nam weer de voorsprong via Jackson (96-93) met nog 11 seconden op de klok. Bostain benutte nog twee vrije worpen, maar verder dan 96-95 kon de ploeg van coach Marco van den Berg in de resterende seconden niet komen. Leiden werd voor de tweede keer in de historie kampioen van Nederland. Van den Berg noemde de wedstrijd ondanks het verlies "de mooiste wedstrijd van het seizoen".