Reinders wint in Nieuw-Roden en Harms pakt geel

NIEUW-RODEN - De tweede etappe van de 29e Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier in Nieuw-Roden is maandagavond gewonnen door Elmar Reinders uit Emmen. Jos Harms uit Oude Pekela nam dankzij een derde plaats in de daguitslag de gele trui over van Peter Merx uit Warfhuizen.
Het criterium over 80 kilometer kende een spectaculaire finale. Direct in het begin reden negen man weg, met daarbij Merx. Bram Verweij uit Haren maakte ook deel uit van de kopgroep, maar moest op een gegeven moment lossen. Zo leken acht man te gaan strijden om de dagzege.
Tot veertien ronden voor het einde toen zich nog vier man los maakten uit het peloton. De vier, waaronder Harms, reden de achterstand op de kopgroep van rond de minuut in no-time dicht. De acht hadden het peloton al gedubbeld en dat deden de vier ook.
Zo gingen twaalf koplopers strijden om de winst. In de laatste ronde demarreerden Harms, Reinders en Jan Bos uit Nieuwehorne. De drie hadden op de streep net genoeg over op de rest. Reinders zegevierde voor Bos en Harms. De Pekelder was zondag in Peize ook al derde. Dankzij deze twee derde plaatsen heeft Harms nu de gele trui. Hij heeft 130 punten. Merx, die achtste werd in de uitslag, heeft vier punten minder.
Folkert de Haan uit Groningen werd vierde en Elzo Vos uit De Wilp eindigde als tiende. Het peloton strijkt dinsdagavond neer in Tolbert voor de derde etappe.