Folkert de Haan wint Tolbert en grijpt de macht

TOLBERT - Folkert de Haan uit Groningen heeft dinsdagavond de derde etappe van de Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier op zijn naam geschreven. De Haan nam tevens de gele leiderstrui over van Jos Harms uit Oude Pekela.
De 33-jarige De Haan maakte deel uit van een omvangrijke groep die al in het begin van de wedstrijd ontstaan was dankzij een valpartij. Leider Harms maakte ook deel uit van deze groep. Nummer twee Peter Merx uit Warfhuizen was betrokken bij de valpartij, maar kreeg de fiets van ploeggenoot Bas de Lange.
Merx kon terugkeren bij de leiders, omdat de jury het uitlegde als zijnde de kop van het peloton. Na pech mag een renner namelijk eenmalig weer aansluiten in het peloton. De koplopers dubbelden vrij snel de grote groep.
Met nog ongeveer twintig ronden te gaan namen De Haan en zijn neef Sierk-Jan de Haan uit Dokkum de benen. De twee bleven uit de greep en namen bijna nog een ronde voorsprong. Dat gebeurde niet, omdat de rest van de kopgroep eerder moest afsprinten. Na 80 kilometer gunde Sierk-Jan de zege aan zijn neef.
Bram Slager uit Groningen werd derde. Merx eindigde als zevende en Harms rolde als negende over meet. Folkert de Haan is nu de nieuwe leider met 177 punten. De stadjer zal de Wielermeerdaagse wegens heugelijke familieomstandigheden echter niet uitrijden. Harms en Merx staan gedeeld tweede en hebben 164 punten.
De vierde etappe wordt woensdag verreden in Zevenhuizen. Dit dorp maakt voor het eerst deel uit van de Zesdaagse.