FC Groningen wil Europees voetbal halen

GRONINGEN - FC Groningen wil komend seizoen Europees voetbal halen. Dat maakten directeur Hans Nijland en trainer Pieter Huistra bekend tijdens de jaarlijkse persdag van de club. De FC heeft voor 2011/2012 een tekort van 600.000 euro begroot.
Groningen kan Europees voetbal halen via een hoge klassering op de ranglijst, het winnen van de play-offs of via het bekertoernooi. Vorig seizoen lag de ambitie een stapje lager: de play-offs om Europees voetbal halen. Die ambitie werd ruimschoots gehaald. Tijdens de play-offs werd de club uiteindelijk met penalty's uitgeschakeld door ADO Den Haag.

Begroting

Verder werd duidelijk dat de begroting voor dit seizoen wordt verhoogd van 16,2 naar 17,1 miljoen euro. Deze omzetstijging heeft de club te danken aan het vergroten van de commmerciële activiteiten. De uitgaven en inkomsten zijn echter net als de voorgaande jaren niet in balans. De club geeft 17,7 miljoen euro uit.
Het tekort van 600.000 euro komt door een verdere vermindering van de televisie-inkomsten. Nijland zei tijdens de persdag dat de eredivisieclubs in september met de kabelexploitanten in gesprek gaan om hier iets aan te doen. "De abonnementsgelden van Eredivisie Live moeten niet omhoog, maar het percentage voor de clubs wel", aldus Nijland.
FC Groningen maakt in oktober de definitieve cijfers van het afgelopen seizoen bekend. Het destijds begrote tekort van 1,5 miljoen euro is niet weggewerkt. De club lost dit op door in de reserves te tasten.

Aanvoerder

Trainer Pieter Huistra wees Petter Andersson aan als de nieuwe aanvoerder. Hij volgt daarmee Andreas Granqvist op. Reserve-aanvoerders dit seizoen zijn Kees Kwakman en Dusan Tadic. Verder wordt Virgil van Dijk definitief toegevoegd aan de A-selectie. Huistra wil dat FC Groningen komend seizoen mentaal sterker is dan het afgelopen jaar en bovendien de fitste ploeg van de eredivisie wordt.

Spreekverbod

Volgens Huistra is er sprake van een misverstand over keeper Luciano da Silva. Maandag vertelden Huistra en Luciano nog aan RTV Noord dat de doelman niet met de pers mocht spreken over de keuze voor Brian van Loo als eerste keeper. RTV noord meldde vervolgens dat hij een spreekverbod had gekregen. Dat is niet het geval zegt de trainer nu.