Groningse handbalvrouwen naar historische finale

ROTTERDAM - Het Nederlands handbalteam, met daarin Lois Abbingh uit Groningen en Sanne Hoekstra uit Winschoten, heeft de finale gehaald van het Europees kampioenschap voor vrouwen tot 19 jaar.
Nog nooit eerder haalde een Nederlands vrouwenteam in deze leeftijdsklasse en hoger een finaleplek tijdens een groot toernooi. In Topsportcentrum Rotterdam werd Servië in de halve finale verslagen met 42-33. En dat terwijl het moeizaam begon voor de Nederlandse vrouwen.
Servië stond na een kwartier met drie doelpunten voor: 7-10. Toch had Jong Oranje zich bij rust naar een kleine voorsprong geknokt: 18-17. Topscorer Lois Abbingh scoorde twee keer in de eerste helft. Na rust liepen de Nederlandse vrouwen uit naar een veilige voorsprong.
Lois Abbingh was goed voor zeven treffers en zette haar totaal daarmee op 56 doelpunten tijdens dit toernooi. Sanne Hoekstra maakte er drie tegen Servië. Oranje treft zondag in de finale in het nu al uitverkochte Topsportcentrum Rotterdam Denemarken, dat zich overtuigend plaatste door met 29-17 te winnen van Oostenrijk.