FC Groningen geeft ook in Breda zege uit handen

BREDA - FC Groningen heeft zaterdagavond tegen NAC Breda ook in de tweede uitwedstrijd van het seizoen een voorsprong uit handen gegeven. Het werd in Breda 2-2 na een 2-0 voorsprong bij rust. Net als tegen Roda liet Groningen een zeker lijkende overwinning glippen.
Eerste helft

De thuisploeg begon fel aan de wedstrijd, maar Groningen stond verdedigend meteen goed opgesteld. Het eerste grote gevaar kwam na tien minuten. Tadic bracht de bal met een scherpe corner voor het doel, NAC-verdediger Botteghin gleed uit en zo kwam de bal voor de voeten van Ivens. De Belg raakte de bal totaal verkeerd en schoot naast. Twee minuten later was het wel raak. Kieftenbeld ontfutselde Zonneveld op het middenveld de bal, zette Bacuna vrij voor het doel en hij passeerde ten Rouwelaar met een bekeken schuiver in de linkerhoek.
De ploeg van trainer Pieter Huistra zette fel druk op de spelers van NAC en veroverde hierdoor de bal telkens snel. Hierop had de thuisploeg weinig weerwoord. Tien minuten voor rust schoot Lurling van twintig meter op het doel van Groningen, maar van Loo pakte het slappe schot klemvast. Vlak voor de pauze kwam FC Groningen dik verdiend op 2-0. Een schot van Matavz werd nog van de lijn gehaald door Zonneveld, maar hierna belandde de bal voor de voeten van Andersson die beheerst de tweede treffer tegen de touwen schoot: 2-0.

Tweede helft

Direct na de rust kwam de thuisploeg terug in de wedstrijd. Na een aanval over links speelde Lurling de bal op de volledig vrijstaande invaller Alex Schalk die op zijn beurt doeltreffend uithaalde: 1-2. Zoals eerder dit seizoen in de uitwedstrijd tegen Roda was Groningen in de tweede helft lang de kluts kwijt. Na balverlies van Andersson op het middenveld, kwam de bal na een uur spelen voor de voeten van Lurling die eenvoudig kon doorlopen en de thuisploeg onbedreigd naar de 2-2 schoot.
Na deze mokerslagen herstelde FC Groningen zich met nog twintig minuten op de klok enigszins, maar van het vloeiende combinatiespel dat de ploeg in de eerste helft liet zien was weinig meer over. De gasten kwamen vervolgens toch weer beter in de wedstrijd. Vijf minuten voor tijd kreeg Pedersen een open kopkans. Een voorzet van de rechterkant van Enevoldsen kwam perfect aan bij de Deen, maar hij kopte de bal zonder overtuiging in de handen van ten Rouwelaar. Van Loo keerde in de allerlaatste minuut nog een vrije trap van Kees Luijckx.
FC Groningen heeft vier punten uit drie duels en staat daarmee op de achtste plaats in de eredivisie.

Opstellingen

FC Groningen: Brian van Loo; Johan Kappelhof, Jonas Ivens, Kees Kwakman, Lorenzo Burnet; Danny Holla ('56 Tim Sparv), Maikel Kieftenbeld, Petter Andersson ('79 Nicklas Pedersen); Leandro Bacuna ('73 Thomas Enevoldsen), Tim Matavz, Dusan Tadic.
NAC Breda: Jelle ten Rouwelaar; Milano Koenders, Eric Botteghin ('80 Jordy Buijs), Kees Luijckx, Donny Gorter; Mike Zonneveld ('46 Alex Schalk), Tim Gillissen, Bjorn Schilder; Santi Kolk ('65 Ömer Bayram), Matthew Amoah, Anthony Lurling.