Groningen in Euroborg met 3-0 onderuit tegen AZ

GRONINGEN - FC Groningen heeft zondagmiddag de thuiswedstrijd tegen AZ met 3-0 verloren. De Groningers keken al binnen een minuut tegen een achterstand aan en kregen in de slotfase nog twee goals tegen.
Eerste helft

FC Groningen kwam al in de eerste minuut op achterstand tegen de gasten uit Alkmaar. Uit de eerste de beste aanval forceerden de gasten een hoekschop. Uit deze corner van Elm kopte Poulsen de bal bij de eerste paal handig door en was het Nick Viergever die doeltreffend inkopte na wanorde in de Groningse verdediging. Na deze vroege tegenslag herstelde de thuisploeg zich enigszins. De eerste kans voor de FC was voor Holla na twaalf minuten spelen. Hij knalde de bal vanaf twintig meter op de buitenkant van de rechterpaal.
Halverwege de eerste helft verzorgde Groningen back Burnet een splijtende demarrage. Met een prachtige individuele actie vanaf eigen helft passeerde hij vier AZ-spelers en kon alleen af op doelman Esteban, maar hij kwam net niet goed uit met zijn passen waardoor de keeper van AZ alsnog handelend kon optreden. Tien minuten voor de pauze werd een geplaatst schot van Holman tegengehouden door Van Loo. Bacuna schoot een minuut later aan de overkant net over en ook een vrije trap van de jongeling iets later vloog net over het AZ doel.

Tweede helft

Beide ploegen hielden elkaar aan het begin van de tweede helft in evenwicht. Maher schoot namens AZ in het zijnet en de Alkmaarders waren aanvallend ook gevaarlijker. Groningen kwam niet los en creërde in deze fase nauwelijks uitgespeelde kansen. Na een uur spelen leverde Tadic een goede voorzet af die naast gekopt werd door Matavz. Door invaller Virgil van Dijk in de spits te posteren probeerde Groningen trainer Pieter Huistra het tij tactisch te keren.Twintig minuten voor tijd kreeg Van Dijk meteen een aardige kans.
Uitblinker aan de kant van Groningen Burnet slingerde de bal vanaf links voor en deze kwam in het strafschopgebied voor de voeten van Van Dijk. Hij haalde prompt hard uit, maar doelman Esteban pakte de bal klemvast. Tien minuten voor tijd werd het duel beslist. Na een aanval van Groningen brak AZ razendsnel uit via Gudmundsson. De Ijslander begon aan een indrukwekkende rush en schoot de bal vervolgens overtuigend achter van Loo. Tot overmaat van ramp blunderde de Groningen doelman iets later daarna ook nog. Hij liet een vrije bal van Elm zomaar uit zijn handen glippen waardoor AZ met 3-0 won.
FC Groningen heeft vier punten uit vier wedstrijden en staat daarmee op de elfde plaats in de eredivisie.

Opstellingen

FC Groningen: Brian van Loo; Tom Hiariej, Jonas Ivens, Kees Kwakman, Lorenzo Burnet ('81 Emil Johansson); Danny Holla ('62 Tim Sparv), Maikel Kieftenbeld, Petter Andersson ('62 Virgil van Dijk); Leandro Bacuna, Tim Matavz, Dusan Tadic.
AZ: Esteban; Dirk Marcellis, Niklas Moisander, Nick Viergever ('69 Ragnar Klavan), Simon Poulsen; Rasmus Elm, Pontus Wernbloom, Adam Maher, Brett Holman ('46 Johan Berg Gudmundsson); Roy Beerens, Josi Altidore ('76 Erik Falkenburg).

Statistieken

Scheidsrechter: Kevin Blom.
Toeschouwers: 21.000.
Doelpunt: '1 Viergever 0-1, '79 Gudmundsson 0-2, '83 Elm 0-3.
Gele kaarten: '26 Holman, '30 Holla, '38 Wernbloom, '68 Altidore, '75 Elm, '90 Falkenburg.